Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kontroverzní Shakespearův Král Lear se obnaží v Národním divadle už jen třikrát

Kontroverzní Shakespearův Král Lear se obnaží v Národním divadle už jen třikrát
Král Lear v podání Davida Prachaře | zdroj: Národní divadlo

Režisér Jan Nebeský připravil pro diváky Národního divadla netypické ztvárnění klasického dramatu Král Lear od Williama Shakespeara. V hlavní roli exceluje David Prachař, úspěšně mu sekunduje Kateřina Winterová, Petra Špalková a Eva Salzmannová. 

Nebeského představení se vyznačují svou originalitou a pro leckteré diváky je jeho ztvárnění divadelních kusů šokující. Stejně tak je tomu také v případě Krále Leara, o jehož oblibě u diváků svědčí mj. druhé místo v anketě Divadelních novin Inscenace roku 2011. 

Představení je velmi kladně přijato jak diváky, tak kritickou obcí: "Král Lear v Národním je divadelní událostí roku," konstatoval divadelní kritik Vladimír Hulec z novin E15.

Král Lear zpracovává velké životní téma "o tom, jak se jedinec může probrat chaosem světa, kde je jeho řád, a existuje-li vůbec." (Jana Machalická, Lidové noviny). Právě kvůli tomuto tématu si ve hře lze najít vlastní sdělení či úhel pohledu, s kterým se divák může ztotožnit.

Tuto veleúspěšnou divadelní hru mají možnost diváci shlédnout už jen ve třech reprízách, a to 23. dubna, 28. května a 18. června.

Zdroje: