Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Peake hlásí: Je tu nová šance. Posekáme korupci

Peake hlásí: Je tu nová šance. Posekáme korupci
Karolína Peake | zdroj: Mediafax

Se vznikem specializovaného protikorupčního útvaru státního zastupitelství počítá návrh zákona o státních zastupitelství, který by měl v příštích týdnech předložit vládě ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Vicepremiérka Karolina Peake o předloze, kterou připravoval už exministr Jiří Pospíšil a která měla původně platit už od letošního roku, řekla, že specializace žalobců by měla být dalším významným krokem v boji s korupcí.

K čemu by mělo zřízení speciálního protikorupčního útvaru státního zastupitelství přispět?

Každá specializace znamená, že takový útvar má specializované pracovníky a lidi, kteří nabírají zkušenosti právě tím, že pracují na určitém typu problémů. Specializace má velký význam a funguje v mnoha zemích. Já jsem se zúčastnila velmi zajímavé diskuse v Senátu, na které vystoupila ministryně spravedlnosti z jedné ze skandinávských zemí. Z diskuse jasně vyplynulo, že všude se specializovaný protikorupční útvar vyplatil. Pokud jeden tým pracuje na jednotlivých případech, vidí také potom mezi nimi různé návaznosti. Pokud bych měla použít termín, který nepoužívám ráda, ale občas se používá, tak je to chobotnice, která je rozlezlá všude možně v celé struktuře a její chapadla končí na různých místech. A my mnohdy horko těžko usekáváme konečky chapadel, ale nemůžeme se dostat k té hlavě. Myslím, že speciální protikorupční úřad právě tím, že spojitosti může dávat dohromady, by se mohl dostat po těch chapadlech výš.

Zatím se státnímu zastupitelství nedařilo odhalovat souvislosti mezi jednotlivými případy, když šlo o takovou chobotnici?

Myslím, že v tomto volebním období se už ukázalo nějaké uvolnění. Nezáleží jen na tom, jestli ten útvar existuje nebo ne, ale i na tom, jak státní zastupitelství funguje. Myslím, že od chvíle, kdy do funkce nastoupil nový nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, se rozhýbala všechna státní zastupitelství. Je to vidět i na tom, kolik korupčních kauz se dnes řeší. Přesto si myslím, že specializace bude dalším významným krokem dopředu. 

Jakými konkrétními kauzami by se měl specializovaný útvar zabývat? Všemi korupčními případy nebo jen těmi, kdy půjde o mnohamilionové škody?

Nejsem přesně seznámena s konečným paragrafovým zněním zákona, nevím, jak to nakonec ministerstvo spravedlnosti pojalo. Pokud vím, na Slovensku se protikorupční prokuratura zabývá veškerou korupcí, to znamená i drobnými úplatky. Já bych byla pro to, aby se tento speciální útvar, a myslím, že to je i v plánu ministerstva spravedlnosti, zabýval až tou větší korupcí od nějaké vyšší hodnoty.

Stále platí, že v souvislosti se zřízením nového útvaru mají být zrušena Vrchní státní zastupitelství?

Ano, vznikem tohoto úřadu mají být zároveň zrušena Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci.

Budou plnohodnotně nahrazena, když se specializovaný útvar bude zabývat jen korupcí?

Samozřejmě část agendy vrchních státních zastupitelství přejde na krajská státní zastupitelství nebo na Nejvyšší státní zastupitelství. Není to tak, že by veškerou agendu vrchních státních zastupitelství převzal tento nový útvar.

Zdroje: