Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: Komunisté se vracejí na radnice. Ti samí jako před revolucí

Komentář: Komunisté se vracejí na radnice. Ti samí jako před revolucí
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Relativizace minulého režimu? Ale kdeže, rovnou pomsta za porevoluční čtvrtstoletí. "Hlasy toho druhého Česka" dostávají čím dál větší podíl na moci.

V Prostějově se po komunálních volbách dostali na radnici komunisté. To není nic neobvyklého, děje se tak na řadě českých a moravských radnic a nikoli až po letošních volbách. V Prostějově se ovšem na radnici dostali komunisté, kteří byli komunisty již před rokem 1989. Ani to není nic neobvyklého, přestože má partaj i mladší členy, asi mezi jejími příslušníky nenajdeme moc těch, co byli za minulého režimu dospělí a ke straně se přidali až poté.

V Prostějově se ovšem na radnici dostali ti samí komunisté, kteří na téže radnici seděli už před rokem 1989.

Dvojka a trojka letošní kandidátky KSČM, Josef Augustin a Václav Šmíd, se zanedlouho stanou novými radními města Prostějova. Před rokem 1989 působili jako místopředsedové městského národního výboru, tady na obdobných pozicích. Archivy je usvědčují z toho, že v revoluční době žádali tvrdé postupy proti odpůrcům režimu. V zápisu tehdejšího jednání se uvádí, že Augustin a Šmíd vyjádřili "vážné rozhořčení" nad tím, s "jakou drzostí protispolečenské síly vnucují straně a společnosti podmínky, které se snaží v zájmu vlastních cílů využít k destabilizaci společnosti".

Lídr komunistů a pravděpodobný náměstek primátora Jaroslav Šlambor sice neseděl v národním výboru, ale zato byl – coby armádní instruktor parašutistů – v 70. a 80. letech agentem vojenské kontrarozvědky.

"Proč by mě mělo diskreditovat něco, co bylo součástí armády? To s sebou nesla doba," říká k tomu Šlambor.

"Je to normální vývoj. Máme demokracii," říká zase Václav Šmíd, bývalý a budoucí městský radní.

Je to normální vývoj

Právě – je to normální vývoj. Návrat komunistů na radnici – těch samých, co tam byli za totalitního režimu - je podobně jako volební úspěchy ANO, jehož rétorika stojí na relativizaci doby komunismu, kandidaturách bývalých estébáků a především razantní kritice polistopadového vývoje („25 let se jenom rozkrádalo“), nejen osobní pomstou těch, co byli odstavení od moci, jako Augustin či Šmíd, ale i výrazem frustrace těch, kterým se ve zmíněné porevoluční éře nedařilo.

Někteří měli jen přehnaná očekávání, jiní smůlu a jiní prostě neuspěli. I to je normální vývoj.

Tvrdí-li se dnes, v kruzích levicových intelektuálů zejména, že antikomunismus je zastydlý a 25 let po revoluci nemá smysl řešit minulý režim, minimálně existence lidí jako je Augustin a Šmíd dokazuje, že jde o omyl.

Tihle pánové nezapomněli vůbec nic. A jsou zpátky na koni. Protispolečenské síly by se měly začít mít na pozoru. A asi nejen v Prostějově.

Zdroje:
Vlastní