Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Klaus znovu vysvětlil, proč otálel s podpisem demise ministrů

Klaus znovu vysvětlil, proč otálel s podpisem demise ministrů
zdroj: tisková zpráva

První den návštěvy Libereckého kraje prezident Klaus zakončil v jedné z nejstarších obcí severních Čech, v Českém Dubu, kam kdysi dorazil i Karel IV. Tamní obyvatelé hlavu státu přivítali velmi srdečně, avšak i oni chtěli slyšet, jak lze vyřešit současnou vládní krizi. Vzpomněl si přitom prezident i na Edvarda Beneše?

První den návštěvy v Libereckém kraji prezident zakončil rozmluvou s občany Českého Dubu. Obec, která dnes má přibližně 2700 obyvatel patří k nejstarším sídlům v severních Čechách. První zmínka o Českém Dubu pochází z roku 1115. Přesto byl prezident Václav Klaus teprve třetí českou hlavou státu, která starobylou obec navštívila.

V roce 1357 zavítal do Českého Dubu král Karel IV., v roce 1778 přijel do obce císař Josef II. a v roce 2011 Český Dub navštívil prezident Václav Klaus. Je tedy historicky vůbec prvním českým prezidentem, který do obce přijel.

Vzpomněl jste si přitom na prezidenta Beneše?

Jeden z občanů, kteří si přišli popovídat s panem prezidentem, se Václava Klause ptal, jestli si v době, kdy nechtěl tak rychle podepsat demisi ministrů, vzpomněl také na postup prezidenta Beneše z roku 1948. Prezident Beneš tehdy přijal demisi demokratických ministrů, čímž komunistickým politikům usnadnil nastolení autoritářského režimu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz