Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Klaus: Národ degeneruje, neváží si pracovitých. Je tu blbá nálada

Klaus: Národ degeneruje, neváží si pracovitých. Je tu blbá nálada
Václav Klaus | zdroj: Profimedia

Bývalý prezident Václav Klaus se zúčastnil debaty Akce D.O.S.T. Očekávalo se jeho vyjádření k aktuální politické situaci, a proto jej na Novotného lávce očekávalo množství novinářů. Bývalá hlava státu však zklamala a pronesla, že návod k řešení současné situace nevidí. Zato pohovořila o neradostném ekonomickém vývoji a pronesla, že problémem je degenerace českého národa.

Všichni ode mě čekají nějaké komentáře k aktuálnímu dění, ale já jsem sem nepřišel mluvit o žádné politické aktualitě,“ předeslal exprezident hned v úvodu.

Možná i proto, že neví, co poradit. „Co dělat s českou politikou po událostech minulého týdne, to já nevím. Určitě nemám žádný návod, jak řešit vládní krizi. Mám ale pocit, že na existujícím politickém půdorysu je každé řešení špatné,“ uvedl Václav Klaus. „A tím půdorysem myslím těch šest stran, co sedí ve sněmovně a co si každou neděli zve Václav Moravec,“ dodal.

Ostatní strany jsou podle Klause nesmírně vzdálené tomu, co by považoval za smysluplnou alternativu, nebo jsou natolik malé, že nedokáží oslovit dostatek lidí. „Dělají spoustu užitečné práce, ale nejsou politicky významné,“ poznamenal. To se podle něj dá překonat vznikem nějakého nového subjektu, nebo radikální transformací existujícího. Co z toho může být úspěšné, ukáží následující týdny.

„Hlavním  úkolem ale je návrat k politice, od které nás minulý týden dost vzdálil. Politikou není odposlouchávání občanů či vstup policistů v kuklách na Úřad vlády. Politikou také není kriminalizace běžných politických kroků,“ okomentoval nepřímo aktuální dění.

Zdroje: