Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Komentář: Když Miloš Zeman spustí hnojomety…

Komentář: Když Miloš Zeman spustí hnojomety…
Miloš Zeman - šrapnel sem, šrapnel tam | zdroj: Profimedia

Tak se nám, drazí Češi, na Hradě rozmohl takový nešvar. Prezident používá sprostá slovíčka. Zejména pak jedno slovo... 

... je to slovíčko – zm*d.

Vrchní velitel 'live'

Z Radiožurnálu se po čtyřech letech ozval naživo Miloš Zeman – prezident ze čtvrté cenové. A dokonale toho využil. Své hnojomety spustil na plný výkon.

"Já mám hrozně rád, když mohu provokovat," pravil, když odpovídal na otázku, komu 28. října předá vyznamenání. "Takže vyznamenám lidi, kteří bojují proti ekonomickým zm*dům."

zdroj: YouTube

Tím ale nic neskončilo. Zm*dy prezident ještě s gustem zopakoval. Následovaly nadávky do blbečků, "kteří vylezou 17. listopadu na tribunu a sdělí, jak oni bojovali proti komunismu", a kteří přitom hrdinu sametu Zemana "vůbec nezajímají". A třešničkou na dortu z hradní kuchyňky pak byly tlachy o "onanii v parku" (zkrácený audiozáznam níže, kompletní přepis tady).

Vulgaritou o zm*dech zaútočil Zeman na Zdeňka Bakalu. Budiž, není to žádný Mirek Dušín, podvedl nájemníky a o horníky si leštil polobotky. A zářné příklady podnikatelské etiky neskýtají ani Viktor Kožený, solární baroni a podvodníci s lehkými topnými oleji, které prezident k uhlobaronovi přihodil.

To však neomlouvá jeho slovník. Byl za hranou. Nejen za hranou "společenského krasobraní" Gutha-Jarkovského, ceremoniáře T. G. Masaryka. Byl také za hranou elementární slušnosti, kterou bychom od nejvyššího představitele státu mohli očekávat.

Zemanovy výlevy přitom nebyly projevem návalu emocí, na Hradě během rozhovoru nebyla vypjatá atmosféra. Ekonomičtí zm*di, blbečci a onanie – to vše bylo naplánováno.  

Svědčí o tom dvě okolnosti: Prezidentův mluvčí na rozhovor a jeho čas třikrát(!) upozorňoval na Twitteru a hradní věrchuška trvala na tom, že bude odvysílán živě (zjevně proto, aby měla jistotu, že zazní všechny urážky a nadávky).

Koneckonců, poslechněte si, s jakým gustem je Zeman vyslovil. Těšil se, až k nim dostane příležitost, jako malý Jarda na hračku.

zdroj: YouTube

Špetka krasomluvy

Nabízí se otázka, zda má Český rozhlas o rozhovor s Milošem Zemanem vůbec stát. Pravda, na jedné straně to je nejvyšší představitel státu – prezident, byť prezident-žumpa. Na straně druhé to není nadčlověk.

Rozhlas přitom v případě rozhovoru s vrchním velitelem hned dvakrát porušil svůj kodex – tím, že na rozhovor přistoupil, a tím, že ho celý odvysílal. Tady je důkaz.

Článek 22, odstavec 2 kodexu Českého rozhlasu: Pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků.

U Miloše Zemana tyto předpoklady nepochybně byly splněny.

V listopadu 2014 Zeman v rozhlasových Hovorech z Lán vynadal vládě za to, že "zku*vila služební zákon". A když se řeč stočila na vězněné členky ruské skupiny Pussy Riot, poučoval zaraženého moderátora: "Víte, co je to v angličtině pussy?" A hned vysvětloval, že to je "k*nda". "K*nda!" zdůraznil. "Takže s prominutím v textech této skupiny je 'k*nda sem, k*nda tam'."

A nebyl to ojedinělý úlet. Už dřív Zeman spílal "novinářským ku*vám" a kandidáty sociální demokracie označoval za "debily a fekálie". To však ještě nebyl prezident.

Jako hostinský Palivec

A ještě další zásadu kodexu:

Článek 22., odst. 3: Pokud se v živém vysílání určitá osoba projevuje tak, že Český rozhlas nemůže dostát povinnostem uloženým zákonem nebo Kodexem, je moderátor živého vysílání oprávněn takovou osobu přerušit, respektive jí odebrat slovo.

Moderátor Jan Pokorný nedokázal Zemana přerušit, natož mu slovo vzít, anebo vysílání ukončit, ačkoli bylo jasné, že prezident se nezastaví a ve vulgaritách bude pokračovat. Pouze se posluchačům omluvil. Omluvit by se však měl Zeman.

Pravda, je to prezident, jednička ve státní hierarchii. A ti, kdo psali kodex, si zjevně nedokázali představit, že se bude vyjadřovat hůř než hostinský Palivec.

"Je to nejvyšší ústavní činitel a posluchači mají právo znát jeho názor," prohlásil mluvčí rozhlasu a oznámil, že rozhovory budou pokračovat. Kdo ale stojí o to, aby nám rozhlas zprostředkoval, koho prezident považuje za zm*da a koho za blbečka?

Takže zm*di sem, zm*di tam, blbečci zůstanou. Nic nás nezastaví.

Máme se nač těšit. Bude to takový rozhlasový South Park s Milošem Zemanem v hlavní roli. Krásný dárek státu ke stým narozeninám.

Tohle nám zbytek zpuchřelého rakouského mocnářství musí věru závidět, nemyslíte?

Zdroje:
Vlastní, Český rozhlas