Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Proč jsou letos Velikonoce tak pozdě?

Proč jsou letos Velikonoce tak pozdě?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nejsou Velikonoce letos nějak podezřele pozdě? Neměly by být o fous dříve? Ano i ne...

Stanovit datum velikonočních svátků není žádná sranda, protože se řídí podle mnoha kritérií. Zjednodušeně platí, že Velikonoce jsou první neděli po prvním jarním úplňku. Pokud úplněk připadne na neděli, jsou až o týden později.

Začátek astronomického jara letos připadl na 20. březen. A hned tu další noc na 21. března byl také úplněk. První následující neděle by tedy byla 24. března. Přesto křesťané v západním světě letos slaví Velikonoční neděli 21. dubna, tedy skoro o měsíc později. Proč?

Důvod je v tom, že se církve přesně neřídí astronomickými skutečnostmi. Začátek jara může připadnout na 19., 20. nebo 21. března, pro výpočet bylo ale stanoveno fixní datum 21. března. Kromě toho je třeba zohlednit ještě druhou zvláštnost – devatenáctiletý měsíční cyklus. Ten v zásadě uvádí, že každých 19 let připadá jarní úplněk znovu na týž kalendářní den. Cyklus, který vycházel z výpočtů antických řeckých astronomů (především Metóna Aténského), proto měl dříve jen 19 různých dat jarního úplňku. Pravidla však byla velmi nepřesná, což časem vedlo k výrazným odchylkám mezi vypočítaným a skutečným jarním úplňkem.

Koncem 16. století se tento rozdíl v rámci gregoriánské reformy kalendáře korigoval a přizpůsobil, takže nyní může cyklický první úplněk po jarní rovnodennosti připadnout na jakékoliv datum mezi 21. březnem a 19. dubnem.

Jak to celé spočítat?

Církev zkrátka letošní první březnový úplněk nepovažuje za jarní úplněk. Druhý astronomický jarní úplněk připadá na pátek 19. dubna, následující neděle je pak 21. duben, a tím je pro protestanty a katolíky Velikonoční nedělí. Rozdíl mezi tou vypočtenou a tou astronomickou se nazývá velikonoční paradoxie.

Online výpočet najdete zde, graficky znázorněno tady. Komu se nechce počítat, tomu budiž prozrazeno, že napřesrok připadne Velikonoční neděle na 12. dubna, v roce 2021 na 4. dubna, následně pak na 17. duben, 9. duben, 31. březen a v roce 2025 na 20. duben. A v roce 2038 dokonce až na 25. dubna!

Pravoslavná církev to celé ještě drobet komplikuje tím, že vypočítává Velikonoce podle starého juliánského kalendáře. Což obvykle znamená, že svátek slaví o týden později. Jak se počítá podle juliánského kalendáře, najdete zde, podle gregoriánského tady.

Zdroje:
Vlastní