Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Kdy je třeba psát životopis v angličtině a jak na to

Kdy je třeba psát životopis v angličtině a jak na to
zdroj: Shutterstock

Životopis je nezbytností při žádání o práci i u nás, není tedy překvapením, že ho budete potřebovat i při hledání práce v zahraničí. Ovšem anglický životopis od vás může být žádán i v České republice, a to zejména v případech, kdy se jedná o anglickou či americkou firmu. Znát, jak napsat správně životopis v angličtině, se vám tak bude hodit vždy.

Základní osnova
Někdy se můžeme setkat se snahou o sjednocení vzhledu různých životopisů. Jejich složení totiž může vypadat pokaždé trochu jinak, ovšem jestli chcete, aby váš životopis dokázal zaujmout, můžete se podívat také na připravené šablony, do kterých pak doplníte konkrétní údaje o sobě. Jednoduše však lze říci, že by v tomto dokumentu nemělo chybět několik základních věcí. Jedná se o osobní údaje, absolvované vzdělání, pracovní zkušenosti a vaše dovednosti.

Formální stránka
Při žádání o práci je vždy důležité životopis přizpůsobit zemi, ve které chcete pracovat. Každý stát totiž může mít o něco jiné požadavky. V některých případech se totiž třeba vůbec nehodí přikládat svou fotografii a osobní údaje. V životopisu byste vždy měli vyzdvihnout nejvíce to, v čem jste dobří. Věnujte proto dostatek místa věcem, ve kterých si věříte, a které by budoucí zaměstnavatel mohl ocenit. Tato obecná pravidla platí nejen pro životopis v angličtině.

Vysoká úroveň
Při žádání o práci u zahraniční firmy, ve které je angličtina nezbytností, byste vždy měli dbát na to, abyste v životopisu neměli chyby. Nabízí se dokonce řada frází, které vám pomohou elegantně vyjádřit své schopnosti a zkušenosti. Vždy si proto na správnost jazyka dávejte velký pozor. Jestliže dokážete najít vhodná slova, kterými se trefně popíšete, rozhodně tak více zaujmete. Pak už jen stačí připravit si košili a těšit se na osobní pohovor.

Při psaní životopisu byste vždy měli být pozorní a důslední, abyste se vyhnuli nežádoucím chybám. Pomoci vám mohou předlohy životopisů pro dané země, pak už jen záleží na vás, abyste se představili v co nejlepším světle.

Zdroje:
Inzerce