Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kauza dotací FAČR: Policie obvinila experta na bezpečnost, vyzradil odposlech

Kauza dotací FAČR: Policie obvinila experta na bezpečnost, vyzradil odposlech
Bývalý šéf FAČR Miroslav Pelta | zdroj: Profimedia

Policie obvinila bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR Martina Syneckého z toho, že šéfovi asociace Miroslavu Peltovi vyzradil nasazení policejních odposlechů do jeho kanceláře. Informovala o tom v pondělí Česká televize (ČT). Peltu policie letos v květnu obvinila z manipulace se státními dotacemi na podporu sportu. Synecký se televizi odmítl k případu vyjádřit.

Odposlouchávací zařízení do Peltovy kanceláře podle ČT nainstaloval v prosinci 2016 právě bývalý policista a tehdejší bezpečnostní manažer FAČR Synecký. Posléze ale o skrytém nahrávacím zařízení Peltovi řekl, ačkoli podle policistů šlo o utajovanou informaci a Synecký byl poučen, že ji nesmí nikomu říci. "Úmyslně vyzradil tehdejšímu předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi skutečnost, že mu má být do kanceláře umístěno skryté mobilní nahrávací zařízení," stojí podle ČT v policejním obvinění.

Policie nasadila odposlech do kanceláře šéfa fotbalové asociace počátkem prosince 2016. Kriminalisté se tehdy podle ČT domnívali, že se schyluje k důležité schůzce. Odposlechy ale žádné poznatky nepřinesly.

To, že Pelta o odposleších ve své kanceláři věděl, policisté zjistili z odposlechnuté konverzace mezi ním a tehdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou. "Bylo zjištěno, že Miroslav Pelta sděluje Simoně Kratochvílové informace, které se dozvěděl od svého bezpečnostního manažera z Fotbalové asociace ČR," stojí podle ČT v obvinění Syneckého.

Bývalý šéf českého fotbalu Pelta čelí trestnímu stíhání z ovlivňování dotací na sport z ministerstva školství. Měsíc strávil ve vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června a je vyšetřován na svobodě. Ve vazbě rezignoval na funkci předsedy fotbalové asociace.

Pelta si podle policistů zmanipulovanými dotacemi upevňoval vliv a získával sponzory pro jablonecký klub. Policisté stíhají v kauze také odvolanou náměstkyní ministerstva školství Kratochvílovou, někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, předsedu ČUS Miroslava Janstu a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Obviněny jsou i dvě právnické osoby, Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.