Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Karolína Peake ztrapněná prezidentem: Nechápu jeho útoky vůči mně

Karolína Peake ztrapněná prezidentem: Nechápu jeho útoky vůči mně
Karolína Peake má náplast na předloktí. | zdroj: Mediafax

Sliby o nadstranickosti nově zvolené hlavě státu Miloši Zemanovi dlouho nevydržely. Dnes, týden poté, na sjezdu ČSSD prohlásil, že i když je jako prezident povinen být nadstranický, jako občan Miloš Zeman si přeje vítězství sociální demokracie v příštích volbách. Většinu politiků to příliš nepřekvapilo, protože shodně prohlašují, že od Miloše Zemana nadstranickost ani nečekali.

„Myslím, že to je legitimní postoj, proti kterému není co namítat, pouze to, že ho Miloš Zeman jako prezident neměl říkat. Každý z nás má právo na osobní názor, každý inteligentní člověk, což Miloš Zeman bezpochyby je, má mít svůj postoj. Ale nadstranickost spočívá právě v tom, že prezident tento svůj osobní postoj nedává najevo, což Miloš Zeman učinil,“ komentoval páteční proslov Miloše Zemana na sjezdu ČSSD předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Jeho nejvyššího šéfa – předsedu strany a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga - zanechalo jednání sociálních demokratů v Ostravě i projev Miloše Zemana naprosto v klidu. „Mám práci na ministerstvu, nemohu se dívat na televizi,“ vysvětlil, proč nemůže komentovat slova pronesená jeho úspěšnějším soupeřem v prezidentské volbě na sjezdu největší opoziční strany.

Ani další politiky nepřekvapilo, že Miloš Zeman rychle zapomněl na slova z prezidentského projevu: „Jako prezident, který není přímo ani nepřímo spojen s žádnou parlamentní stranou, nabízím, budou-li si to zúčastněné strany přát, roli prostředníka a moderátora, ale nikoliv roli soudce, protože tato role prezidentu republiky evidentně nepřísluší,“ řekl přesně před týdnem. Dnes však hovořil zcela jinak, dal nepokrytě najevo přízeň jedné politické straně.

Čekal jsem to, tvdí Benda

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda uvedl, že takové vystoupení na sjezdu sociální demokracie od Miloše Zemana čekal. „Miloš Zeman byl vždycky představitel levice v této zemi, proto jsem nečekal, že řekne něco jiného. Jsem zvědav, nakolik dokáže být nadstranickým prezidentem, spíš o tom pochybuji,“ prohlásil poslanec ODS. A zazlívá nové hlavě státu, že nedodržuje sliby z inauguračního projevu? „Zazlívám, nezazlívám, já jsem Miloše Zemana nevolil, protože jsem si myslel, že to tak bude. Potvrdilo se to. Nemyslím, že by dokázal být nadstranickým prezidentem.“

askočena veřejnou podporou nového prezidenta sociální demokracii není ani vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolina Peake. „Vystoupení Miloše Zemana mě rozhodně nepřekvapilo, byl to projev bývalého předsedy sociální demokracie k delegátům sněmu sociální demokracie. Myslím, že jsme od něj nějakou velkou nadstranickost nemohli očekávat,“ řekla Peake. Miloš Zeman prý nebyl jejím kandidátem na prezidenta. „Je to levicový politik a nejsilnější stranou na levici je sociální demokracii. Tomu projev odpovídal,“ dodala Peake.

Zdroje: