Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Kandidátem na viceprezidenta po boku Harrisové se stane zkušený sympaťák Tim Walz

Kandidátem na viceprezidenta po boku Harrisové se stane zkušený sympaťák Tim Walz
zdroj: Profimedia

Kamala Harrisová se v úterý večer  na předvolebním mítinku ve Filadelfii poprvé objevila po boku Tima Walze.

Toho si teprve několik hodin předtím vybrala za kandidáta na viceprezidenta do listopadových voleb. Společně tak odstartovali několikadenní kampaň po amerických státech, kde bývají síly demokratů a republikánů vyrovnané a které obvykle rozhodují o výsledku volebního klání. Informují o tom tiskové agentury.

Harrisová v projevu k více než desetitisícovému jásajícímu davu připomněla Walzovu minulost coby někdejšího středoškolského učitele a trenéra fotbalu, veterána Národní gardy a bývalého kongresmana, než předpověděla, že v listopadu získá novou funkci: viceprezidenta Spojených států. "Je to typ člověka, který dává lidem pocit, že k nim patří, a pak je inspiruje k velkým snům," řekla současná viceprezidentka na adresu muže, kterého si vybrala za partnera do prezidentské kampaně.

"Tato kampaň - naše kampaň - není jen bojem proti Donaldu Trumpovi," prohlásila Harrisová s odkazem na jejího republikánského protikandidáta. "Naše kampaň - tato kampaň - je bojem za budoucnost," dodala za bouřlivých ovací publika.

"Vydala jsem se najít partnera, který by mi pomohl tuto lepší budoucnost vybudovat," řekla Harrisová a zažertovala, že poslední dva týdny, které uplynuly od jejího vstupu do kampaně po odstoupení prezidenta Joea Bidena, byly "jako větrná smršť".

"Dnes jsem tady, protože jsem takového lídra našla," dodala.

Harrisová oznámila svou volbu Walze teprve v úterý. Podle Reuters se rozhodla pro viceprezidentského kandidáta se zkušenostmi z americké exekutivy i armády, jenž dokáže oslovit bělošské venkovské voliče, kteří v posledních letech tíhnou spíše k Trumpovi.

Šedesátiletý Walz byl v roce 2006 zvolen do Sněmovny reprezentantů USA v obvodu, který je nakloněn republikánům. Ve funkci působil 12 let, než byl v roce 2018 zvolen guvernérem státu Minnesota. Během svého působení ve sněmovně, kde zastupoval venkovský okres, hájil zájmy zemědělců a podporoval práva na držení zbraní.

Pensylvánie, místo prvního společného vystoupení Harrisové s Walzem, je považována za možná nejklíčovější stát v očekávaném těsném volebním souboji mezi demokraty a jejich republikánskými soupeři, exprezidentem Trumpem a jeho kandidátem na viceprezidenta, senátorem J. D. Vancem.

Zdroje: