Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kanada opouští koalici, která bombarduje Islámský stát

Kanada opouští koalici, která bombarduje Islámský stát
Kanadské bombardéry CF-18 Hornet by měly svou misi v Sýrii a Iráku skončit nejpozději v březnu (ilustrační snímek) | zdroj: AFP PHOTO / HANDOUT / US Air Force / Tech. Sg

Nově zvolený kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že stáhne kanadské stíhačky z náletů na pozice Islámského státu v Sýrii a Iráku. Kanada je tak první zemí, která z koaličních útoků odstoupí.

O nasazení bombardérů v Sýrii rozhodl jeho předchůdce Stephena Harpera. Naopak Trudeau svou volební kampaň stavěl i na konci mise na Blízkém východě.

Svůj předvolební slib ta začal plnit už pár hodin po svém zvolení, kdy své rozhodnutí oznámil prezidentu Baracku Obamovi, píše britský server BBC. "Chápe závazky, které jsem ohledně ukončení mise učinil," uvedl budoucí premiér.

Zatím však neřekl, jak dlouho ještě bude šest bombardérů CF-18 Hornet v rámci koaličních útoků na Blízkém východě působit. Nemělo by to ale být déle než do konce března.

Zároveň ale Trudeau Obamu ujistil, že důstojníky, kteří pomáhají s výcvikem na severu Iráku, ze země nestáhne. Slíbil také, že se Kanada ještě do konce roku ujme 25 tisíc syrských uprchlíků, k čemuž se Harper stavěl odmítavě.

Zdroje: