Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Kampaň zelených má být ze všech nejlevnější. Začne v březnu

Kampaň zelených má být ze všech nejlevnější. Začne v březnu
zdroj: tisková zpráva

Žádné utrácení za billboardy, zelení vsadí na moderní formy propagace. Kandidatura Martina Bursíka je stále nejistá.

Strana zelených si na předvolební kampaň vyšetřila pouhých 5 milionů korun. Hlavní část agitace chce spustit dva měsíce před volbami, tedy v březnu.

„Nám je jedno, kdy se volby budou konat, protože kampaň vlastně probíhá permanentně od léta. Její horkou část spustíme dva měsíce před volbami," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí zelených René Kubášek.

Podle něj zelení neplánují billboardovou masáž, ale vsadí spíš na netradiční formy propagace. „Máme na to různé moderní - například internetové - nástroje. Víc ale prozrazovat zatím nemůžeme," dodal.

Stranické rozpočty na volební kampaně bývají v Česku zahaleny mlhou. Především velcí političtí hráči totiž mnohdy záměrně přiznávají menší částky. Jednak, aby před voliči nevypadali rozhazovačně a pak také, aby své mecenáše neprozradili.

Dosud ParlamentnímListům.cz na kampaň pro jarní volby přiznali komunisté 34 milionů korun a lidovci předběžný odhad od 5 do 25 milionů korun. Dvě největší parlamentní strany ODS a ČSSD přitom podle České televize pracují s ropočty přesahujícími dvousetmilionové částky.

Bursík jako volební tahák

Zda se do kampaně zapojí i někdejší tvář strany Martin Bursík, je stále nejasné. Bývalý předseda, který svou stranu před čtyřmi roky vytáhl do sněmovny, se o tom s novináři nechce bavit. Ani ve čtvrtek ParlamentnímListům.cz nezvedl telefon.

Jestli se pokusí pohnout s padajícími preferencemi zelených, se definitivně ukáže v půli února. Do té doby má totiž k jednacímu stolu zasednout pražská krajská organizace i republiková rada, která má seznamy kandidátů schválí.

Předseda strany Ondřej Liška přitom už několikrát zmínil, že by Bursíka na pražské kandidátce viděl rád.

O době konání voleb stále není rozhodnuto. Prezident Václav Klaus prosazuje termín 28. a 29. května, kdežto šéf občanské demokracie Mirek Topolánek chce volit už o týden dříve.

www.paramentnilisty.cz