Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kam se v ČD ztratilo osm miliard, ptá se Dušek

Kam se v ČD ztratilo osm miliard, ptá se Dušek
zdroj: tisková zpráva

Silná slova o homosexuálech na ministerstvu dopravy použil odborář Jaromír Dušek prý účelově, aby upozornil na jiné problémy. Třeba na tunelování Českých drah.

Odborový předák tvrdí, že se na Českých drahách ztratilo osm miliard korun. Poukázal na to na jedné z tiskových konferencí. „Bohužel ani jedna televize to neodvysílala a tak jsem použil silnější kalibr," říká Dušek v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

„Když začnete obyčejným způsobem o něčem hovořit, tak se nestane nic. Nikdo se nedozví pravdu díky obrovskému vlivu, který tato skupina (v Českých drahách) má nejen na média, ale i na ekonomiku jednotlivých resortů," obhajuje Dušek to, proč nehovořil jen o klientelismu, ale použil tvrdá slova o homosexuálech.

Před několik měsíci prý pozval na tiskovou besedu řadu novinářů včetně několika televizí. „Předal jsem jim poměrně průkazné dokumenty, že na českých drahách zmizelo osm miliard korun. Bohužel ani jedna televize to neodvysílala a každý si může udělat úsudek proč. Jeden redaktor nejmenovaného deníku se mi dokonce omluvil, že mu to zakázali," říká Dušek v rozhovoru pro Aktuálně.cz´.

Ztratil jsem trpělivost

Dá se říct, že Dušek poté ztratil trpělivost a použil silnější kalibr. „Ale vůbec jsem se tím nechtěl dotknout této menšiny jako takové. Kdyby pan redaktor, se kterým jsem dělal v Lidových novinách rozhovor, poctivě napsal, co jsem řekl, tak jsem své výroky uvedl tím, že nemám vůbec problém s homosexuální menšinou, že jsem se nikdy proti nim nevymezoval a že mám mezi nimi řadu přátel. Ale když se z této skupiny určitá malá část vyčlení jako protekční skupina a vytváří mafiánské struktury, které jsou mimo rámec zákona a nepodléhají kontrole, tak jsem to musel napadnout," říká.

Dušek by to prý udělal, i kdyby šlo o heterosexuály, kteří se obklopují prsatými blondýnami. „Špatnost je špatnost, ať ji dělá kdokoli. Tak nechápu, proč ta hysterie, když jsem řekl, že král je nahý," podotýká.

České dráhy podle Duška dostaly neobvyklým způsobem 12 miliard korun od státu za to, že předaly jiné státní instituci správu dopravních cest. Peníze byly usnesením vlády účelově vázány na obnovu vozového parku Českých drah v osobní dopravě. Na obnovu pak šly čtyři miliardy, ale o zbytku ani slovo.

Cifry za nákupy nesedí

Oněch osm miliard prý představenstvo chtělo „zhodnotit" a tak dostalo od dozorčí rady souhlas k nákupu směnek společnosti ČEZ s odůvodněním, že za ně bude větší zisk, než když budou v bance. Pak se prý od tiskového mluvčího dozvěděl, že nějaké peníze byly místo toho vyplaceny za nákup kolejových vozidel.

Jenže čísla za nákupy podle Duška nesedí. „Jestli dnes někoho nezajímá osud osmi miliard a žene odbory do stávky kvůli desítkám milionů, tak žasnu na několikrát. Nic se za ně nekoupilo," tvrdí.

Má prý podezření, že osm miliard skončilo někde úplně jinde. „Když se podíváte do účetní závěrky Českých drah za rok 2008, najdete tam víc než čtyři miliardy v cenných papírech. Když generální ředitel tvrdí, že dráhy nikdy žádné cenné papíry nekoupily, jak to, že jsou v účetní závěrce? A pokud neexistují žádné cenné papíry, pak se ptám, co udělali s osmi miliardami?," otázal se Dušek na konci rozhovoru.  

                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz