Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kalouskovy trampoty: Kníže mizí a Starostové mu prý chtějí utéct

Kalouskovy trampoty: Kníže mizí a Starostové mu prý chtějí utéct
Miroslav Kalousek | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v poslední době stále častěji opakuje, že je třeba dát v politice prostor mladším lidem a sám se stahuje do pozadí. Zdá se však, že to příliš nesvědčí vztahům dvou spřátelených stran TOP 09 a Starostů. Místopředseda STAN Stanislav Polčák předpokládá, že v komunálních volbách budou častěji kandidovat odděleně, než společně. Informuje o tom server iDnes.cz.

"Myslím si, že společně budeme v těchto volbách kandidovat spíše na méně místech," poznamenává místopředseda Starostů a nezávislých Polčák. Např. ze Zlínského regionu už se delší čas ozývají hlasy, které počítají se samostatnou kandidátkou Starostů. Proč? Možná kvůli exministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Ten na spojenectví TOP 09 a Starostů prý vždy dbal a teď, když poněkud ustupuje do pozadí, tato vazba mezi dvěma stranami se může rozvolnit.

O spolupráci v Praze TOP 09 nestojí. Nebo stojí?

Rozpory se objevily i v Praze. Lidové noviny dokonce spekulovaly o tom, že v hlavním městě budou Starostové spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše. Předseda Starostů Petr Gazdík to ale důrazně popřel. Jednoznačně za nepravdivou ji označil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přesto se zdá, že to mezi TOP 09 a Starosty v Praze skřípe. Dosud se totiž zjevně nedomluvili na spolupráci. "Naší původní snahou bylo, abychom i v Praze spolupracovali s TOP 09, ale ti nám jasně sdělili, že v Praze chtějí kandidovat samostatně, nikoliv se Starosty, to je jejich plné právo a my nyní hledáme varianty, jak to řešit," říká předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík

Tyto informace však vyvrací předseda pražské TOPky Jiří Vávra. Tvrdí, že jednání o možné spolupráci vlastně ještě ani nezačala, takže nemohla skončit. Ze strany Starostů údajně žádná nabídka nezazněla.

Zdroje: