Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kalousek zvažuje možnost obnovení progresivního zdanění

Kalousek zvažuje možnost obnovení progresivního zdanění
zdroj: Mediafax

Ve středeční MF Dnes se objevily návrhy, které údajně zvažuje ministerstvo financí v daňové oblasti, aby zvýšilo příjmy státního rozpočtu. ODS, VV, ČSSD i KSČM mají k avizovaným návrhům různé výhrady.

Podle MF Dnes by se především mělo jednat o sjednocení DPH na 19 procentech, zvýšení daně z příjmů fyzických osob z 15 na 16 procent a zavedení dalších dvou pásem, tedy obnovení progresivního zdanění, snížení výdajových paušálů OSVČ na 25 a 50 procent, zvýšení daně z převodu nemovitostí, uhlíková daň a zvyšování dalších daní.

Mluvčí úřadu Ondřej Jakob však uvedl, že je rozpracováno více variant řešení a tvrdit o kterémkoli z nich, že bude přijato, by bylo předčasné.

„Pracujeme s více variantami a ty se netýkají jen příjmové, ale i výdajové stránky rozpočtu. Proto nechci komentovat žádný z uvedených návrhů, i když ne všechny jsou reálné. Hodně bude záležet na dalším ekonomickém vývoji nejen u nás, ale i v rámci eurozóny. Od toho se budou další kroky odvíjet,“ říká pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že nepůjde jen o ty na straně příjmů, ale i o ty, které budou znamenat nižší výdaje.

Miroslav Kalousek již v minulosti hovořil o tom, že by se DPH mohlo sjednotit na 19 procentech, živnostníkům by se mohly snížit paušály, mohlo by se obnovit progresivní zdanění u fyzických osob či podpořil zavedení uhlíkové daně.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz