Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kalousek vyvrací informace LN: Ne, tak moc živnostníkům nepřitížím

Kalousek vyvrací informace LN: Ne, tak moc živnostníkům nepřitížím
zdroj: Mediafax

AKTUALIZOVÁNO Ministerstvo financí podle informací Lidových novin plánuje snížit výdajové paušály živnostníkům až na dvacet procent. Výjimka by bylo pouze pro podnikatele v zemědělství.

Ministr financí Miroslav Kalousek tyto informace ve středu ráno pro ParlamentníListy.cz razantně popřel. Tak hluboko jít nehodlám, uvedl.

Výdajové paušály pro tlumočníky a překladatele byly 40%, pro advokáty a notáře 60% a pro řemeslníky dokonce 80%. Nyní by se ale měly sjednotit na 20%. „Chceme sjednotit výdajové paušály na 20 procentech. Výjimku k uplatnění vyšších paušálů by měli pouze podnikatelé v zemědělské výrobě," sdělil Lidovým novinám zdroj pod podmínkou anonymity.

Již v pondělí ministr Kalousek informoval o záměru paušály snížit. Ačkoliv neuvedl konkrétní čísla, kam až by možnosti odpočtu nákladů pro živnostníky mohly klesnout, vyvolala jeho slova celou řadu nesouhlasných reakcí napříč politickým spektrem.

Zjištění Lidových novin však ministr Kalousek hned po ránu vyvrátil. "To mohu rozhodně popřít, tak hluboko ve snížení paušálů jít nehodlám," sdělil ParlamentnímListům.cz. Jak hluboko chce Kalousek jít, neuvedl. Dodal však, že mu bude záležet na tom, aby paušály uplatňovali především "skuteční řemeslníci mající skutečné náklady".

Kalousek: Paušály vedly k neplacení daní

Ministr financí Miroslav Kalousek se již v pondělí pokoušel objasnit, co k rozhodnutí revidovat paušály ministerstvo vedlo. „Paušál je instrument, který má zjednodušit administrativu spojenou s uchováváním jednotlivých účtů za cenu, že zaplatíte o něco málo více na dani. Tady se ale stal instrumentem k neplacení daní," vysvětluje Kalousek.

Nyní živnostníci nemusejí skladovat účty za jednotlivé výdaje spojené s podnikáním a místo toho využívají výdajový paušál. Často jim to velmi snižuje daně. Výdajové paušály byly doposud nejvyšší v Evropské unii. Jejich snížení podporují Věci veřejné i ČSSD. Výhrady k tomu má ODS.

Danda: Státu to nepřinese to moc dost peněz

Snižování výdajových paušálů v době křehkého hospodářského růstu země, ale nemusí být úplně dobrý nápad. Předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda upozorňuje, že snížení nemusí přinést státní pokladně očekávané příjmy. „Podnikatelé, kteří se živí řemeslem, uplatňují většinou reálné náklady. Ty jsou totiž obvykle vyšší než paušály," tvrdí Danda a varuje, že snížení může vést i k nárůstu daňových úniků.