Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Islandská revoluce po česku. Kolik času zbývá Nečasově vládě?

Islandská revoluce po česku. Kolik času zbývá Nečasově vládě?
zdroj: Mediafax

Řada čtenářů ParlamentníchListů.cz v posledních týdnech apelovala na to, abychom napsali, jak se na Islandu vyrovnali lidé s totálním finančním kolapsem země.

I proto se redakce rozhodla žádostem vyjít vstříc a udělat nejen výtah z toho, co koluje po internetu, ale požádat o komentář i předního českého ekonomického odborníka specializujícího se na evropské finance, Petra Zahradníka. Ten naděje mnohých čtenářů v tom, že by stejný model, jak se k problému postavili občané Islandu, mohl být aplikován i v Česku, zamítl.

Mnozí Češi nabyli v posledních měsících dojem, že jsou opět zamlčovány některé nepříjemné informace. I proto s nadšením hltali a hltají dodnes překlad článku od Rudolfa Černého. Podle komentářů je důvod zřejmý - mnozí hledají cestu, kterou by se mohli vydat i voliči v Česku, které se také nenachází právě na finančním a ekonomickém vrcholu.

"Média nás zásobovala do posledního detailu o nepokojích v Egyptě a Libyi. Mlčela však o revoltách a příkladné ukázce občanské revoluce, která se odehrála před dvěma lety na Islandu, kde občané donutili odstoupit vládu a přepsat ústavu. Právě proto, že případ Islandu je modelem občanské revoluce, byl tento případ ututláván. Cenzura revoluce na Islandu je nejlepším důkazem, jak se zachází s informacemi, které můžou být nebezpečné pro politickou a ekonomickou elitu," uvádí se v článku, jenž se stal bestselerem v internetových vodách.

Celý článek na ParlamentniListy.cz