Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kalousek připouští vládu s ČSSD, vadí mu ale vedení strany

Kalousek připouští vládu s ČSSD, vadí mu ale vedení strany
zdroj: tisková zpráva

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro server ParlamentniListy.cz připustil, že pokud by po volbách nebylo jiné řešení, je možné si představit vládu, ve které bude TOP 09 i s ČSSD.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek sice označuje za nejpřirozenějšího politického partnera pro jeho stranu ODS, dosavadní průzkumy však naznačují, že pro květnové volby je největším favoritem ČSSD.

Pokud by ČSSD současné výsledky průzkumů ve volbách potvrdila, zvítězila a při sestavování vlády oslovila TOP 09, Kalousek by se spolupráci zcela nebránil.

"Říkáme, že vzhledem k problémům, které se budou muset po volbách řešit, naším nejpřirozenějším koaličním partnerem je ODS. Kdyby však volební aritmetika neumožňovala jiné řešení, je teoreticky možné si představit, i když by to bylo strašně těžké, koaliční dohodu se sociálními demokraty. Koaliční dohodu, která by například nějakým kompromisem směřovala ke stabilizaci veřejných rozpočtů. To si představit lze," prohlásil místopředseda TOP 09 v rozhovoru pro server ParlamentniListy.cz.

Kalousek však jedním dechem dodal, že má problémy se současným vedením strany. "Co si představit nelze, a co my neuděláme, je takovou dohodu uzavřít se současným vedením sociální demokracie. Tam totiž žádné dohody neplatí."

Na dotaz, zda by byl ochoten dohodnout se s ČSSD, kdyby premiérem byl někdo jiný než Jiří Paroubek, zareagoval: "Se současným vedením sociální demokracie si to umíme představit jen těžko, tečka. Mé citáty jsou dostatečně přesné a já je nechci personifikovat do jedné osoby. Mohlo by se tak zapomenout například na Davida Ratha, což by mě mrzelo."

Vláda s podporou KSČM? Podruhé už to nikdo "nezbaští"

Kalousek zároveň prohlásil, že se rozhodně nebude opakovat situace ze srpna 2006, kdy ještě jako předseda KDU-ČSL dohodl s šéfem ČSSD koncept menšinové vlády obou stran s tichou podporou KSČM.

"Kdybych nyní měl rozbít podobnou situaci, která tenkrát byla, tak bych musel najít jiný fígl. Dvakrát za sebou vám tohle nikdo nezbaští," řekl Kalousek.

Jiří Paroubek se dosud k úvahám o možné povolební spolupráci s TOP 09 nechce vyjadřovat. TOP 09 označuje za "stranu politických recyklátů" a o Kalouskovi Paroubek s oblibou ironicky mluví jako o "nejlepším ministrovi financí na světě". ČSSD rozdělují s TOP 09 podobné body jako s ODS: církevní restituce, opt-out nebo zavedení školného.

                                                                                                                      www.parlamentnilisty.cz