Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Kalousek: Noc před volbou Klause jsem měl důležitý telefonát

Kalousek: Noc před volbou Klause jsem měl důležitý telefonát
zdroj: tisková zpráva

Dva roky po adrenalinové volbě prezidenta Klause vychází najevo detaily. Podle Miroslava Kalouska by se ale stal prezidentem i kdyby se volilo tajně.

V únoru před dvěma lety to na Pražském hradě vřelo. Někteří poslanci náhle onemocněli, jiní byli obviněni z korupce a situace před volbou prezidenta byla více než napjatá. O tom, pro koho v ní budou hlasovat, se přeli i v KDU-ČSL.

"Antiklausovská síla počítala, že KDU-ČSL bude v drtivé většině volit kohokoliv jiného než Klause," uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09) pro páteční Hospodářské noviny s tím, že to, že se tak nakonec nestalo, byla především jeho zásluha.

Podle něj ve volbě Klause nešlo o obchod, což naznačoval třeba Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který prý v Klausově volbě cítil možnost dokončit církevní restituci. To ale Kalousek popírá.

S Topolánkem jsme počítali hlasy

Uvedl, že denně vyjednával s lídrem ODS, Mirkem Topolánkem, a oba počítali hlasy, které připadnou Klausovi. "Říkal jsem mu, s kolika hlasy může počítat," sdělil Kalousek HN s tím, že lidovci měli další hlasy v záloze. Jména však uvést nechtěl.

Noc před samotnou volbou však někdejší lídr KDU-ČSL vůbec nešel spát. "Stálo mi to za to mezi jednou a čtvrtou ranní nespat, abych nepropásl telefon kohosi," uvedl Kalousek pro deník. S kým hovořil pár hodin před volbou prezidenta ale neřekl.

www.parlamentnilisty.cz