Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Kalousek lidem: Možná bude zle a nebude se to lepšit

Kalousek lidem: Možná bude zle a nebude se to lepšit
zdroj: Mediafax

Vláda znovu předložila daňový balíček, se kterým spojila otázku své důvěry. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale odmítá neustálou kritiku kvůli zvyšování DPH a snižování spotřeby. Na svém blogu na serveru Aktuálně.cz varuje před dlouhým obdobím nízkého či záporného růstu.

Připomíná, že v případě balíčku se nejedná pouze o zvyšování daní. Vláda prý připravila úsporné kroky v objemu 563 miliard korun a zhruba 68 procent z toho jsou škrty na výdajové straně. Jedná se například o důchody, stavební spoření, dávky státní sociální podpory, ale i platy úředníků a politiků, běžné výdaje kapitol a investice.

Kabinet Petra Nečase (ODS) také jedná o zrušení několika úřadů, což by státu ušetřilo až 12 miliard korun. Dosavadní úspory se týkaly snad všech oblastí kromě priorit, jako je věda a výzkum. Úspory podle ministra financí ale přestávají stačit.

Kalousek argumentuje, že čísla za první pololetí ukazují, že ani zvýšení základní sazby DPH zásadně nesnížilo spotřebu. Propadla se o 31 procent. „Jestliže se výnos ve snížené sazbě zvýšil o 9 miliard Kč, pak bychom mohli očekávat, že domácnosti budou mít o tuto sumu méně na spotřebu v základní sazbě. Jenže zde se spotřeba snížila o obrovských 200 miliard Kč! To jednoznačně poukazuje na špatnou náladu v ekonomice a reakci na zhoršené vnější podmínky, nikoli na vliv růstu snížené sazby,“ tvrdí Kalousek.

Zdroje: