Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

John zavazuje poslance: Nemyslíš poctivě, zaplatíš půl milionu

John zavazuje poslance: Nemyslíš poctivě, zaplatíš půl milionu
zdroj: tisková zpráva

Případní budoucí poslanci Věcí veřejných budou muset podepsat netradiční dokument. Zavážou se v něm, že oznámí každou korupční nabídku či lobbistický pokus o jednostranné ovlivnění zákonů.

Pokud by podezřelý akt nenahlásili, stihla by je sankce 500 000 korun.

Strana, která se v aktuálních volebních průzkumech pohybuje nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny, tento krok oznámila placeným inzertním sdělením v denním tisku. Inzerce má podobu novinového článku, kterému dominuje titulek "Věci veřejné: U nás přeběhlíky nečekejte" a velká fotografie lídra strany Radka Johna.

Stranické sankce, při kterých padají statisícové tresty, nejsou v Česku zvykem a podobných příkladů je známých jen pár.

Zviditělnění se před časem dostalo dokumentu, s kterým přišel středočeský hejtman za ČSSD David Rath. Ten hrozil zastupitelům, kteří nebudou hlasovat dle stranických ustanovení, pokutou ve výši dokonce čtyř milionů korun.

Závazek Věcí veřejných by neměl být v rozporu se zákony

"Když budete členem nějaké politické strany a proviníte se proti jejím ustanovením, má daná strana právo na sankci," řekl na dotaz serveru ParlamentniListy.cz advokát Jakub Drábek. "Oznámit korupční jednání je navíc povinen každý občan," dodal dále.

Zároveň ale upozornil, že podobný krok sice může dobře vypadat na papíře, ale s jeho faktickou vymahatelností, už to může být horší. "Půl milionu je diskutabilní částka. Jeví se mi to jako populismus. Zajímalo by mě, jakým způsobem je taková sankce vymahatelná," uzavřel Drábek.

                                                                                                                          www.parlamentnilisty.cz