Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ještě jedna šance. Odborníci radí detailně Nečasovi, kde vzít hlasy pro ODS

Ještě jedna šance. Odborníci radí detailně Nečasovi, kde vzít hlasy pro ODS
Petr Nečas | zdroj: Mediafax

POLITOLOGOVÉ Vládu na pravé části politického spektra přebírá TOP 09, ODS v průzkumech volebních preferencí propadá stále hlouběji. Premiér a předseda ODS Petr Nečas je přesvědčen, že občanští demokraté pozici nejsilnější pravicové strany obhájí, protože jsou etablovanou stranou. Politologové předpovídají, že čím blíž k volbám, tím víc budou sílit střety mezi ODS a TOP 09, protože obě vládní strany usilují o stejné voliče, ale nikdo se neodváží odhadnout, kdo nakonec zvítězí.

„Ideologicky není mezi nimi takřka žádný rozdíl, takže z velké části budou rozhodovat osobnosti, protože značky stran jsou z velké části tvořeny lidmi, kteří stojí v jejich čele,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Ladislav Mrklas.

Efekt Schwarzenberg bude jen dočasný

Šéf ODS Petr Nečas je přesvědčen, že k vyšším preferencím pomohl TOP 09 „efekt Schwarzenberg“, ale věří, že má jen dočasný charakter. Politologové mají většinou podobný názor. „Jsem pořád přesvědčen, že růst preferencí TOP 09 je přechodná záležitost, která souvisí s Karlem Schwarzenbergem a prezidentskými volbami. Ale vliv má i krize ODS, která se nemůže odpíchnout k nějakému výkonu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ladislav Mrklas. Když bude ODS tak málo čitelná jako dnes, když bude pořád podávat tak matné výkony, nevymyslí žádnou taktiku a strategii na získání důvěryhodnosti a získání voličů, a TOP 09 bude dál sázet na Karla Schwarzenberga a upozadí neoblíbeného Miroslava Kalouska, pak se podle Mrklase může stát, že TOP 09 ve volbách skutečně porazí občanské demokraty. „Ale můj osobní tip a názor je ten, že se na pravici svede ještě velký boj,“ říká. Soudit podle současných preferencí by bylo předčasné.

ODS začíná panikařit

Může tedy ODS nepříznivý trend do sněmovních voleb zvrátit? „Na zvrácení trendu měla velmi dlouhou dobu, protože trend je dlouhodobý, nejde o žádnou novinku. Volby se blíží a ODS začíná panikařit, protože nevidí žádné nástroje, kterými by preference mohla vylepšit. Nabízí se ovšem důležitá otázka, co ODS udělala, aby pokles zastavila. Zatím se zabývá sama sebou a minimálně tím, co chtějí její voliči,“ kritizuje Tomáš Lebeda. Podle politologa Petra Justa i díky tomu se TOP 09, kterou nesužují vnitřní souboje, působí jako stabilnější strana.

TOP 09 má navrch, má podporu médií i společenské elity

Ale nic není zdaleka ztraceno. Ladislav Mrklas připomněl situaci před volbami v roce 2006, kdy ODS byla v podobné situaci, jako je dnes ČSSD. „Vedla rok před volbami nad sociálními demokraty rozdílem dvaceti procent. Zdálo se, že volby dopadnou obrovským triumfem ODS a že ČSSD bude úplně zašlapaná do země, nakonec nastoupil Jiří Paroubek a rozdíl mezi oběma stranami ve volbách byl minimální,“ konstatoval. Proto si myslí, že rok před volbami se nedá nic zásadního vyvozovat, zvláště z tak otevřeného boje, jako je boj ODS a TOP 09, i když připouští, že TOPka má dnes navrch, má podporu médií i velké části společenské elity, což může být to, co jí dělá dnes atraktivnější.

 

Zdroje: