Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

‚Je to náš ideál!‘ Rusové uctili památku vůdce bolševiků Lenina

‚Je to náš ideál!‘ Rusové uctili památku vůdce bolševiků Lenina
Leninovi stoupenci na Rudém náměstí. | zdroj: Profimedia

Leninovi stoupenci si v neděli před mauzoleem v Moskvě připomněli 100. výročí smrti Vladimira Iljiče Lenina, vůdce bolševické revoluce a zakladatele Sovětského svazu.

Pod modrou zimní oblohou a navzdory teplotám, které klesly až k minus 15 stupňům Celsia, postávaly na Rudém náměstí v srdci Moskvy lidé, aby se poklonili, položili květiny či jinak vzdali úctu Leninovým ostatkům.

Mauzoleum, postavené z červeného a černého kamene, ve kterém se nachází nabalzamované Leninovo tělo, stojí ve stínu Kremlu od roku 1930. Od rozpadu Sovětského svazu před více než 30 lety zůstává turistickou atrakcí.

Sedmačtyřicetiletá městská zastupitelka Julija zpravodaj agentury AFP řekla, že přišla na Rudé náměstí, aby „uctila památku našeho vůdce, zakladatele Sovětského svazu“, který „bojoval za spravedlnost“.

„Sehrál důležitou roli nejen pro Rusko, ale pro celý svět,“ poznamenal o Leninovi třiasedmdesátiletý Nikolaj.

Lidé shromáždění na Rudém náměstí drželi v rukou portréty sovětského vůdce, který zemřel ve věku 53 let v roce 1924. Další třímali rudou vlajku komunistické strany, která zůstává jednou z politických stran zastoupených v parlamentu.

Lenin „představuje ideál, který je třeba nejen respektovat, ale také následovat“, prohlásila osmasedmdesátiletá Valentina, která před mauzoleum dorazila s malou kyticí.

Je to udivující, ale v jistém smyslu Lenin zůstává důležitou politickou figurou i v současném Rusku, poznamenal k výročí ruský zpravodajský server Meduza, působící v exilu. Ještě nedávno někteří členové „mocenské vertikály“, jako čečenský vůdce Ramzan Kadyrov či exministr kultury Vladimir Medinskij, navrhovali vynést Lenina z mauzolea.

„Ale na pozadí války a ideologizace ruské politiky takové řeči umlkly a stát se čím dál více opírá o sovětské praktiky,“ napsala Meduza. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina podle ní už více než dvě desetiletí zase využívá „leninské přístupy“ pro své cíle.

Zdroje:
ČTK, AFP