Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Je Sobotka Don Quijote, nebo populista?

Je Sobotka Don Quijote, nebo populista?
Je Bohuslav Sobotka se svým názorem na zvýšení platu skutečně sám? Nebo jen spoléhá na to, že ho ostatní přehlasují a on si tak zachová tvář "lidského" politika? | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Ne o jedno, dvě nebo tři procenta, ale o rovných 14 procent si mají podle dalšího sněmovního výboru zvednout platy poslanci. Bohuslav Sobotka sice trvá na "kompromisním" 3,5procentním zvýšení, ale zdá se, že mu to nebude nic platné. Stojí proti němu prakticky celá Sněmovna. Jak moc tedy svá slova myslí upřímně?

Řadový poslanec by si od ledna mohl měsíčně polepšit o zhruba 8100 korun na 64 tisíc korun, takových však je ve Sněmovně minimum. Téměř každý poslanec má ještě nějakou další funkci ve výboru nebo klubu, za kterou bere další příplatky.

Stoupat by ale neměl jen holý plat, například na jídlo a reprezentaci by nově místo 1200 korun dostali poslanci 9500 korun. Tedy víc, než kolik bude od ledna činit minimální mzda.

O rozhodnutí sněmovního sociálního výboru bude ještě odpoledne jednat koaliční rada, ale šance, že by si poslanci sáhli na výši platu, se kterou již jejich domácí rozpočty od ledna počítají, je minimální. Ani sociální demokraté totiž nestojí jednomyslně za názorem svého předsedy, že tak velké navýšení je nemorální.

Sobotka si tak může notovat prakticky jen s odboráři a vylepšovat si u nich tvář jako politik, který myslí na obyčejné lidi. Ať už to myslí skutečně, nebo jen jako populistické gesto "aby se neřeklo".

Poslanci totiž budou dál jako kolovrátek skloňovat dohodu koaličních a opozičních stran a vzývat čtrnáctku. Argumenty k tomu bohužel mají pádné, pokud se nyní začnou nad výší platů hádat, hrozí, že se jim od ledna navýší ne o jedno, tři a půl ani o 14 procent, ale rovnou o 26. S tolika procenty totiž počítá současný zákon v případě, že se nestihne do konce roku schválit nový. Základní plat poslance by v tu chvíli vzrostl na více než 70 tisíc korun. A opět nezapomeňme připočítat desetitisíce za náhrady.

Ve Sněmovně by se měl zákon do druhého jednání dostat příští týden. 

Zdroje:
Vlastní