Je libo pivo s příchutí varlat plejtváků? Zajeďte si na Island
14. 1. 2015 – 9:59 | Zpravodajství | art

Islandský minipivovar Stedji nabízí speciál s příchutí varlat plejtváka myšok, který vyrobil k příležitosti tradičních oslav zimy. Ochránci přírody z toho příliš velkou radost nemají.
Varlata plejtváků se zpracovávají "podle staré islandské tradice", a pak se nasolí, vyudí a povaří. Pivovar tvrdí, že s pivním speciálem chce vytvořit "atmosféru autentického zimního svátku obětí". Problém ovšem je, že plejtváci patří k ohroženým druhům.
Rozruch mezi ochranáři vyvolal pivovar Stedji už loni. Tehdy do pivního speciálu použil kosti a vnitřnosti plejtváků. Mnichovská organizace Whale and Dolphin Conservation to označil za "nemorální a odporné". Pivo na čas zakázali hygienici, pak ale putovalo na pulty projeden s alkoholem.
Island obnovil komerční lov plejtváků v roce 2013 po dvouleté pauze. Většinu masa exportuje do Japonska.