Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jak striptérka a popkulturní ikona shodila vládu

Jak striptérka a popkulturní ikona shodila vládu
Christine Keelerová | zdroj: Profimedia

Devatenáctiletá striptérka plavající nahá v bazénu popletla hlavu členovi britské vlády. To vyvolalo politický skandál, kvůli němuž ministr před 58 lety rezignoval a následně padl i celý kabinet.

Britský ministr obrany, poslanec za konzervativce a bývalý účastník bojů v severní Africe a vylodění v Normandii John Profumo byl v červenci 1961 pozván na zahradní slavnost ve venkovském sídle lorda Astora. A aby se společnost nenudila a zábava se neomezila jen na dobré jídlo a pití, byla najata modelka, která měla jediný úkol: cachtat se v přítomnosti hostů nahá v bazénu. Pro ministra Profuma to byla láska na první pohled.

Nijak ho netrápilo, že byl ženatý a striptérka a modelka Christine Keelerová byla o 27 let mladší. Na politikův románek v březnu 1963 upozornil labouristický poslanec George Wigg. Profumovi nepomohly výmluvy, že v jeho vztahu se slečnou Keelerovou nebylo nic nepatřičného. Důkazy hovořily proti němu, a tak nakonec musel s pravdou ven a 5. června 1963 rezignoval. Pár měsíců po něm se poroučel i ministerský předseda Harold Macmillan, což z "aféry Profumo" učinilo jeden z největších politických skandálů ve Velké Británii. Ve volbách v roce 1964 pak konzervativce po třinácti letech porazili labouristé.

Profumo odešel z politiky a zbytek života zasvětil charitě, za což byl později odměněn Řádem britského impéria. Zemřel v roce 2006 v 91 letech jako vážený občan.

Modelka z ikonické fotografie s židlí

Ale kdo byla vlastně ona Christine Keelerová, z níž udělala v 60. letech popkulturní ikonu slavná černobílá portrétní fotografie, na níž sedí obkročmo nahá na židli s lokty opřenými o opěradlo? Narodila se v roce 1942 v hrabství Middlesex, vyrůstala v domě ze dvou vyřazených železničních vagonů, v sedmnácti se přestěhovala do Londýna, kde se živila jako servírka, striptérka a modelka. Do lepších kruhů se dostala díky známosti s lékařem Stephenem Wardem, s nímž ovšem měla pravděpodobně spíše platonický vztah.

Přelétavá dívka měla jinak milenců požehnaně, jazzový zpěvák Lucky Gordon a hudební promotér Johnny Edgecombe kvůli ní šli na nože, a dokonce se šuškalo, že měla poměr i s americkým prezidentem Johnem F. Kennedym.

Jisté však je, že kromě Profuma to táhla i se sovětským námořním přidělencem a tajným agentem Jevgenijem Ivanovem, což vyvolalo spekulace o její možné spolupráci se sovětskou tajnou službou. Keelová to nicméně popírala a ke stejnému závěru dospěli tehdy i vyšetřovatelé.

Vězení nakonec ale neunikla, byť v rámci procesu s doktorem Wardem. Ten byl obviněn z kuplířství a spáchal sebevraždu dřív, než byl vynesen rozsudek. Keelerová dostala devět měsíců za křivé svědectví, z čehož si odseděla půlku. Z veřejného života se později stáhla a v roce 2017 zemřela v 75 letech na rakovinu.

Aféra Profumo se stala námětem několika filmových zpracování a Keelerovou lze společně s modelkou Denice Lewisovou spatřit například k videoklipu k písni Kiss and Tell od Bryana Ferryho z roku 1988. "Každý muž, který ji potkal, ji chtěl mít. A ti, kdo ji mít nemohli, ji chtěli potrestat," popsala vzestup a pád Keelerové známá umělkyně a feministka Caroline Coonová.

Zdroje:
Vlastní, Die Welt