Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Jak dlouhodobě ušetřit na energiích? Pořiďte si tepelné čerpadlo

Jak dlouhodobě ušetřit na energiích? Pořiďte si tepelné čerpadlo
zdroj: Tisková zpráva

Jak funguje tepelné čerpadlo a proč šetří peníze

Úsporně, ekologicky a prakticky bez práce… Tak topí moderní tepelná čerpadla, z nichž nejoblíbenější jsou dnes ta, která k vytápění používají okolní vzduch. Kvalitní zařízení v tom navíc dokážou být efektivní i při teplotách pod bodem mrazu. Můžete se u nich spolehnout i na zcela tichý chod, dlouhou záruku, profesionální montáž, dlouhodobý servis od výrobce a jeho pomoc s vyřízením dotací.

Princip fungování tepelného čerpadla

Podstatu činnosti tepelného čerpadla všichni dobře známe z našich domovů – pracuje totiž na podobném principu jako lednice. Tedy odebírá tak zvané nízkopotenciální teplo z okolního prostředí, a to i během studených zimních dní, a následně jej využívá k vytápění objektu. Získaným teplem se zahřeje chladivo, které v systému cirkuluje. Teplo je poté předáno do topné vody, teplota chladiva klesne a celý koloběh se opakuje.

Typy tepelných čerpadel

Podle toho, odkud tepelné čerpadlo odebírá teplo a kam jej předává, se dělí na čtyři základní druhy:

  • Vzduch-voda – teplo odebírá z okolního vzduchu, s nímž ohřívá topnou vodu. V dnešní době se jedná o nejpoužívanější typ.
  • Země-voda – teplo pro ohřev topné vody odebírá ze země pomocí vrtu nebo plošného kolektoru.
  • Voda-voda – obvykle využívá dvou studní, z jedné se odčerpává podzemní voda k vytápění a do druhé se následně ochlazená vrací.
  • Vzduch-vzduch – teplo odebírá z okolního vzduchu a poté jej využívá k ohřevu toho vnitřního. Jsou to vlastně klimatizační jednotky, vyvinuté původně hlavně pro chlazení.

Dotace na tepelné čerpadlo

Odrazuje vás od přechodu na vytápění s tepelným čerpadlem vysoká částka, kterou byste za něj museli zaplatit? Pro financování můžete využít i pomoc od státu díky dotacím na tepelné čerpadlo. Při výměně starého neekologického kotle za tepelné čerpadlo je možné získat příspěvek z programu Nová zelená úsporám ve výši 80 000 Kč. Pokud bude čerpadlo připravovat i teplou vodu, pak lze čerpat 100 000 Kč a při napojení také na fotovoltaický systém dokonce 140 000 Kč. Zpět lze získat až 50 % nákladů. Domácnosti s nižšími příjmy mohou požádat o příspěvek v rámci kotlíkových dotací až 180 000 Kč a ve výši až 95 % způsobilých výdajů.

Náklady na provoz tepelného čerpadla

Otázka, kolik bude majitele tepelné čerpadlo stát a kdy se mu investice vrátí, pak závisí na mnoha faktorech. Záleží nejen na vybraném modelu, ale i nákladech na instalaci nebo například na tom, zda je určeno i pro ohřev vody. „Náklady na provoz tepelného čerpadla podle našich propočtů klesnou oproti elektrokotli a elektrickému bojleru na třetinu. Pokud majitel platí za elektřinu 8 000 Kč měsíčně, tedy 96 000 Kč za rok, klesnou mu roční náklady oproti současnému provozu o 64 000 Kč,“ vysvětluje Vojtěch Janoušek z ACONDu.

Návratnost tepelného čerpadla

Investice do tepelného čerpadla není právě malá položka v rodinném rozpočtu. Pokud si připlatíte za skutečně kvalitní přístroj od spolehlivého výrobce, půjdou účty za vytápění bezpečně dolů. A čím větší úsporu vám přinese, tím rychleji získáte investici zpět. „Konkrétní návratnost opět závisí na mnoha okolnostech. Pokud majitel využil dotace, s tepelným čerpadlem ACOND se mu investice vrátí průměrně do čtyř let,“ doplňuje Vojtěch Janoušek.

Tepelná čerpadla ACOND

Jak ale kvalitu poznat? Chtějte čerpadlo, které kombinuje vysoký topný výkon, špičkové komponenty a co nejtišší provoz. Taková jsou i inovativní invertorová čerpadla ACOND PRO, která představují řešení jak pro novostavby, tak i pro starší domy. Díky ekologickému chladivu R290 a špičkovému scrollovému kompresoru dokážou pracovat efektivně i při nízkých teplotách. Venkovní jednotka z nerezové oceli si navíc zachová stále stejný vzhled po dlouhá léta. Bezproblémový provoz čerpadla hlídá bezplatný systém vzdálené správy, který výrobci umožňuje sledovat chod přístroje a na dálku řešit drobné opravy. Jistotou je i profesionální montáž, dlouhodobý servis a záruka pět let na čerpadlo a deset let na kompresor s možností bezplatného prodloužení.

Více na www.acond.cz.

Zdroje:
Inzerce