Dnes je pondělí 23. září 2024., Svátek má Berta
Počasí dnes 21°C Polojasno

Izrael pokračuje v eskalaci konfliktu, v pondělní ráno bombardoval Libanon

Izrael pokračuje v eskalaci konfliktu, v pondělní ráno bombardoval Libanon
zdroj: Profimedia

V probíhajícím konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem (neplést s Hamásem) provedlo izraelské letectvo v pondělí brzy ráno četné nálety na jih Libanonu, jejichž cílem byla místa, která údajně militantní skupina využívá ke skladování zbraní.

Spolu s děsivými ztrátami na civilních životech v Gaze vede tato eskalace přes státní hranice k dalším obavám mezinárodního společenství a výzvám k mezinárodnímu zásahu uprostřed rostoucí humanitární krize v Gaze.

Pondělní akce izraelské armády vyvolaly bouřlivou reakci, zvláště když izraelská armáda vyzvala obyvatele jižního Libanonu, aby opustili své domovy, pokud se nacházejí v blízkosti míst, kde Hizballáh údajně skladuje zbraně. V textové zprávě předané libanonským obyvatelům uvedla: "Pokud se nacházíte v budově, v níž jsou umístěny zbraně pro Hizballáh, až do odvolání se z vesnice odstěhujte."

Tato strategie signalizuje znepokojivý posun ve strategii Izraele a zdůrazňuje jeho záměr provádět rozsáhlé údery proti Hizballáhu v již tak nestabilním regionu. Ačkoli nebyly zveřejněny žádné přesné údaje o tom, kolika osob se toto varování může týkat, mezi civilisty panují citelné obavy z možnosti dalších ztrát, které už v Gaze Izrael nijak nemírní a za nečinnosti mezinárodního společenství může provádět další bombardování území suverénního státu bez ohledu na civilní ztráty.

Součástí protiútoku Hizballáhu, který je nejen Izraelem designovaný jako teroristická skupina, bylo vypálení více než 100 raket na severní Izrael, přičemž některé z nich dopadly v nebezpečné blízkosti města Haifa. V odvetě na tyto provokace izraelské letectvo odpovědělo stovkami úderů. Tento cyklus násilí vyvolal všeobecné obavy z eskalace a vyvolal okamžité odsouzení ze strany libanonských politických představitelů.

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí označil izraelské nálety za "genocidu v každém slova smyslu" a vyzval mezinárodní orgány, jako je Rada bezpečnosti OSN, aby zaujaly důraznější postoj k tomu, co označil za "agresi". Premiérovy poznámky odrážejí hluboce zakořeněné obavy o budoucí stabilitu Libanonu a daň, kterou si konflikt vyžádá na jeho občanech. Oficiální zprávy uvádějí, že v důsledku těchto úderů byla v Libanonu zabita nejméně jedna osoba a několik dalších bylo zraněno.

Na druhé straně v Gaze panují katastrofální humanitární podmínky, protože letecké i pozemní útoky mají za následek značné civilní oběti a destrukci infrastruktury. Nedávné údery údajně zabily osm Palestinců, včetně pěti dětí, což vyvolalo všeobecné pobouření. Zdravotnická zařízení v Gaze, která jsou již tak přetížená, uvádějí, že od zahájení války zemřelo více než 41 000 Palestinců, z nichž nemalou část tvoří ženy a děti. S rostoucím počtem obětí v Libanonu i v Gaze sílí celosvětové výzvy k příměří a umožnění přístupu humanitární pomoci. Nově se tak přidává tlak na izraelské síly i Hizballáh, aby přehodnotily další eskalaci konfliktu.

Zdroje: