Dnes je pondělí 23. září 2024., Svátek má Berta
Počasí dnes 21°C Polojasno

V čele japonské opozice stanul expremiér Noda, plánuje návrat do vlády

V čele japonské opozice stanul expremiér Noda, plánuje návrat do vlády
zdroj: Profimedia

Japonsko se chystá na možné předčasné volby, které zřejmě vyhlásí nový lídr vládnoucí strany. Toho její členové zvolí tento týden.

Bývalý japonský premiér Jošihiko Noda byl dnes zvolen předsedou hlavní opoziční strany v zemi a slíbil, že ji dostane do vlády. Informuje o tom agentura Kjódó.

Sedmašedesátiletý Noda v kampani prosazoval posun levicově orientované Ústavnědemokratické strany Japonska (CDPJ) směrem ke středu politického spektra. Ve druhém kole porazil bývalého mluvčího vlády a liberálního zákonodárce Jukia Edana se ziskem 232 bodů ke 180.

"Jsem odhodlán získat moc, náš boj začíná dnes," prohlásil expremiér, který byl v letech 2011 až 2012 předsedou již neexistující Demokratické strany Japonska (DPJ). Uvedl, že volby se jednoznačně budou konat, a slíbil, že do úterního rána jmenuje vedení strany.

Opoziční strana se snaží představit zkušeného kandidáta, který bude známou alternativou příštího předsedy vládnoucí Liberálnědemokratické strany (LDP). Ten by měl být zvolen v pátek.

Ať už v čele LDP nahradí premiéra Fumia Kišidu kdokoli, je pravděpodobné, že do konce roku rozpustí dolní komoru parlamentu a uspořádá parlamentní volby. Vládní strana se totiž snaží zahladit skandál podvodného zacházení s finančními prostředky, který vyšel najevo koncem loňského roku.

LDP, která se drží u moci po většinu období od roku 1955, čelila intenzivní kritice za to, že některé její frakce nepřiznávaly část příjmů z fundraisingových večírků a vytvářely tajné fondy. Jednu z těchto frakcí vedl současný premiér Kišida.

Kandidáti na předsedu CDPJ v rámci svého úsilí o získání moci přislíbili očistu politiky, včetně boje proti takzvané dědičné politice v Japonsku. Vzali si tím na mušku některé kandidáty na předsedu vládnoucí strany, kteří jsou syny bývalých zákonodárců.

Noda za svého působení ve funkci premiéra zvýšil spotřební daň z pěti procent na deset, což způsobilo prohru DPJ ve volbách v roce 2012 a návrat vlády LDP. V jejím čele tehdy stanul premiér Šinzó Abe, který v roce 2022 zemřel na následky atentátu.

Zdroje: