Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

ITAR-TASS: Zeman navrhuje zrušit víza pro Rusy

ITAR-TASS: Zeman navrhuje zrušit víza pro Rusy
Český prezident Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Český prezident Miloš Zeman v exkluzivním rozhovoru, který poskytl ruské agentuře ITAR-TASS, navrhl zrušit vízovou povinnost pro Rusy. Podle jeho slov prý "byrokracie spojená s vízy" vytváří zbytečné překážky. Škoda, že Rusové nezveřejnili doslovný přepis rozhovoru. Z parafrází a vytržených citací si nemůžeme být ničím jistí.  

Rusové v každém případě píšou, že podle Zemana neexistuje důvod, proč by se měla Evropská unie izolovat od Ruska.

"Máme šanci zvýšit úroveň naší spolupráce a nemluvit o sankcích, nemluvit o izolaci. Izolace ještě nikdy nevedla k úspěchu, vedla jen k nedostatku vzájemného porozumění a důvěry. A to je špatně," sdělil Zeman ruské agentuře.

Vyhlídky na česko-ruskou spolupráci jsou podle něj obrovské, ekonomiky obou států se doplňují. "Potřebujeme energii, vy zase tramvaje, trolejbusy a autobusy," poznamenal Zeman.

Základ ekonomické spolupráce přitom podle jeho slov není jen ve směnném obchodu, jde také o kapitálové toky. Zeman si zároveň postěžoval, že Rusové v Česku investují málo.

"Ruská federace má ze všech zahraničních kapitálových vkladů v Česku jen 0,3 procenta," uvedl Zeman a ještě si posteskl, že Rusové málo investují v Karlových Varech. Asi by si tam měl udělat výlet a vynechat během něj alkohol. A ideálně příště neposkytovat ruským médiím exkluzivní rozhovory. Kdo se pak má vyznat, co ruskému tisku skutečně řekl a co si Rusové tak trošku přibarvili. 

Zdroje:
ITAR-TASS