Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Italky zajaté v Sýrii jsou na svobodě. A vypadají dobře

Aktualizováno: Italky zajaté v Sýrii jsou na svobodě. A vypadají dobře
Greta Ramelli (20 let) e Vanessa Marzullo (21 let) přiletěly ve čtyři hodiny ráno | zdroj: Profimedia

Dvě italské humanitární pracovnice, které byly uneseny loni na konci července v Sýrii, se dnes brzy ráno vrátily do Itálie. Objevily se informace o tom, že Itálie za dívky zaplatila výkupné ve výši 12 milionů dolarů (288 milionů korun), ministerstvo zahraničí to však popřelo, uvedl italský server Repubblica.it. 

Greta Ramelli (20 let) e Vanessa Marzullo (21 let) přiletěly ve čtyři hodiny ráno letadlem z Turecka. Na místě je kromě rodiny a přátel uvítal i italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni.

Po příletu byly odvezeny do nemocnice a ještě během dneška pravděpodobně vyslechne státní zástupce specializovaný na terorismus.

Záchrannou akci vláda naplno rozjela poté, co se v prosinci objevilo video, ve kterém dívky říkají, že jsou v nebezpečí. "Jsme ve velkém nebezpečí a můžeme být zabity. Vláda a armáda jsou zodpovědné za naše životy," vzkázaly na něm v angličtině.

Bližší informace o záchraně dívek nikdo nesdělil. Ministr pouze uvedl, že osvobození rukojmích je výsledkem "tvrdé práce italského týmu".

Objevují se však informace o tom, že vláda zaplatila požadované výkupné. Repubblica.it odkazuje na informace arabské televize Al Aan, podle které únosci dívky propustili poté, co obdrželi výkupné 12 milionů dolarů (288 milionů korun).

To se ihned chopila opozice, která vládě vyčetla, že zaplacením peněz přispěla na financování teroristů. Ministerstvo zahraničí však spekulace o zaplacení výkupného popřelo, za vším pý stála týmová práce a informace od zpravodajských služeb. 

Itálie za své občany výkupné zaplatila už v minulosti. 

 

Zdroje:
repubblica.it