Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Internetový podnikatel Matoušek startuje projekt P2P půjček Benefi.cz

Internetový podnikatel Matoušek startuje projekt P2P půjček Benefi.cz
zdroj: tisková zpráva

Zakladatel serveru AAAPoptavka.cz a úspěšný internetový podnikatel Pavel Matoušek přichází s novým projektem, který nazval Benefi.cz. Server Benefi.cz bude zprostředkovávat takzvané peer-to-peer půjčky žadatelům, kteří chtějí dosáhnout na výhodnější úroky. Nový web bude zajímavý i pro investory, kteří hledají zajímavý způsob zhodnocení svých financí. 

Znamená to, že lidé se nebudou muset obracet na bankovní ústavy, ani různé poskytovatele půjček, kteří se z nich snaží dostat pouze ten nejvyšší úrok. Přitom jednoduše stačí požádat ostatní, kteří na server Benefi.cz přišli zhodnotit své peníze.

„Odbouráváme nutnost chodit do banky, nebo ke společnostem, jež některé žadatele dostávají do dluhových pastí. Na Benefi.cz je nutné poskytnout některé základní údaje a doklady a počkat si na nabídku půjčky od investorů,“ říká zakladatel serveru Benefi.cz Pavel Matoušek. „Pokud o sobě člověk dodá dostatek informací, může očekávat, že také investoři mu dají nižší úrok a naopak. Žadatel si navíc může zvolit maximální výši úroků a dobu splácení, takže má celý proces pod kontrolou a může ho kdykoli zastavit.“

Věřitelé naopak v systému Benefi.cz uvidí přehledně zobrazené aukce, kde uživatelé serveru žádají o půjčky. Zde se mohou rozhodnout, jak vysoký úrok chtějí nabídnout a zda chtějí spíše pomalejší zhodnocení vkladů, nebo zdali zvolí ta nejvyšší procenta. Vzhledem k tomu, že je možné se účastnit více aukcí, je pro investory výhodné své prostředky rozprostřít mezi více žadatelů.

„Podle svých zkušeností jsem navrhl systém tak, aby byl co nejpřívětivější k uživatelům a usnadnil jim orientaci. Podle mého názoru je tu obrovský prostor na trhu, protože lidé na jedné straně šetří a mají peníze uložené na nízce úročených účtech, za které ale platí vysoké poplatky. Benefi.cz jim umožní rychlejší zhodnocení vkladů a nebudou k tomu potřebovat miliony, aby se s nimi banka vůbec bavila,“ říká Matoušek. 

Investovat může každý již od částky 1 000 Kč, horní hranice je pak stanovena u jednotlivých půjček na 100 000 Kč. Jakmile je u nějaké aukce investováno již 100 % částky, kterou uživatel serveru Benefi.cz žádal, může se investor dále účastnit aukce, ale musí nabídnout výhodnější úrok. U každé aukce je navíc přehledně zobrazeno, které nabídky vyhrávají a které ne. Investor i žadatel tak mají přehled, jak se situace vyvíjí on-line.

Za nabídnutí půjčky neplatí investor vůbec nic. Poplatek se hradí až ze zapůjčených peněz, přesněji jde o 2% z proinvestované částky. Dlužníci pak zaplatí 5 % z celkové splatné částky půjčky, které se ale platí pouze v případě kladného vyřízení žádosti a čerpání finančních prostředků. Zároveň se investoři, ani dlužníci nemusejí bát, že by peer-to-peer půjčky byly oblastí, která není vůbec regulovaná. Stejně jako ostatní bankovní a finanční záležitosti se i zde stará o dohled stará Česká národní banka. Ta také vydala 11. 6. platnou licenci pro společnost Benefi a.s.