Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Indičtí farmáři oslavují, premiér Módí ruší kontroverzní zemědělské zákony

Indičtí farmáři oslavují, premiér Módí ruší kontroverzní zemědělské zákony
Indičtí farmáři slaví zrušení zemědělských zákonů | zdroj: Profimedia

Indický premiér Naréndra Módí dnes oznámil, že se rozhodl stáhnout tři kontroverzní zemědělské zákony, proti kterým indičtí farmáři již více než rok protestují. Informuje o tom agentura Reuters.

"Dnes jsem vám, celé zemi, přišel říct, že jsme se rozhodli stáhnout všechny tři zemědělské zákony," uvedl Módí v projevu k národu. "Na zasedání parlamentu, které začne koncem tohoto měsíce, dokončíme ústavní proces ke zrušení těchto tří zemědělských zákonů," dodal.

Módí to oznámil během živého televizního projevu. Právě televize je médium, které si v průběhu let vybral, aby zveřejnil některá z nejvýznamnějších a někdy sporných rozhodnutí své vlády, popisuje AP.

Módí vyzval demonstranty, aby se vrátili domů. Ústavní proces ke zrušení zákonů začne podle jeho slov v prosinci, kdy se parlament sejde na zimní schůzi.

Zemědělská reforma přijatá v září loňského roku umožnila farmářům prodávat plodiny soukromníkům mimo vládou regulované trhy, kde měli pěstitelé záruku minimální ceny.

Zemědělci ale proti reformě protestovali s tím, že je znevýhodňuje, jelikož nahrává velkým firmám, v jejichž konkurenci nemohou obstát. Proto zorganizovali celonárodní protesty. Ty podpořili i celebrity nebo aktivisté. Během protestů zemřely desítky farmářů kvůli sebevraždám, covidu-19 a špatnému počasí.

Podle kritiků si vláda nemůže dovolit komplexní podporu zemědělců a státní zemědělské dotace jsou stále nedořešené. Protesty budou pokračovat, dokud zákony neodvolá parlament, napsal na twitter představitel protestujících zemědělců.

Zdroje: