Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Hypoteční úvěry budou opět zdražovat

Hypoteční úvěry budou opět zdražovat
zdroj: Tisková zpráva

Zdražování hypotečních úvěrů ještě nekončí. Zjistěte, jaké jsou prognózy a jaké dopady lze v nejbližší době očekávat.

Hypoteční úvěry budou opět zdražovat

Zdražování úvěrů obecně, ale i hypoték, je aktuálně jedno ze skloňovaných témat. Úrokové sazby se zvyšují a banky na to musí reagovat. Podíváme se na to, proč k tomu dochází a jaké jsou vyhlídky.

Zájem o hypoteční úvěry má v dnešní době klesající trend. Svůj podíl na tom má poměrně vysoká cena nemovitostí, nabídka volných nemovitostí na trhu, ale i vysoká úroková sazba.

Proč dochází ke zdražování hypoték

Hypotéky zdražují v důsledku zvyšování základní úrokové sazby ze strany České národní banky. Ta má přímý vliv na výši úrokových sazeb nabízených bankami, a tím se promítne i do jednotlivých hypoték, půjček a dalších typů úvěrů.

Česká národní banka se snaží zvyšováním úrokových sazeb regulovat rostoucí inflaci.

Základní úroková sazba se zvedla v poslední době hned několikrát. V říjnu 2021 činila 0,50 %, v prosinci téhož roku už to bylo 2,75 % a v únoru 2022 dosáhla výše 3,50 %. 

Prognózy ČNB předpovídají, že do poloviny roku 2022 budou úrokové sazby ještě růst. V druhé polovině roku se pak začne výše úrokové sazby pomalu snižovat.

Důsledky zvýšení úrokové sazby

Pokud roste úroková sazba tak, jak se teď děje, stoupá i měsíční splátka hypotéky nebo úvěru a samozřejmě i celková částka, kterou přeplatíte. V souvislosti s tím rostou nároky na příjmy žadatelů o úvěry.

Jak reagují banky

Pokud aktuálně zvažujete hypotéku, musíte počítat s roční úrokovou sazbou kolem 5 %. Hypotéka ale není otázka na 2 roky, proto je v této situaci, když už jste rozhodnuti kupovat nemovitost, dobré zvážit, na jak dlouhou dobu budete hypotéku fixovat. Trendy v oblasti úroků u úvěrů jsou v této době dynamické, ale i z prognózy ČNB vyplývá, že by se ve střednědobém horizontu měla situace stabilizovat.

Díky situaci na trhu sledujeme i klesající zájem o hypoteční úvěry. V dubnu 2022 ČNB chystá další zpřísnění podmínek u poskytování hypoték (další opatření ČNB) a dá se tak očekávat ještě větší pokles poptávky. Bude se měnit hlavně tzv. LTV, což znamená kolik vám banka může půjčit oproti ceně nemovitosti (výši zástavy). Nově má být pro žadatele starší 36 let 80 %, pro mladší pak 90 %, což znamená, že pokud kupujete nemovitost např. za 3 miliony Kč, musíte mít naspořeno alespoň 10 %, tj. 300 000 Kč pokud je vám méně než 36 let, nebo 600 000 Kč, pokud jste starší. „Očekáváme pokles o zhruba 15–20 % oproti situaci, kdy by tyto limity aplikovány nebyly,“ řekl pro E15 Ondřej Šuchman, manažer hypotéky Komerční banky.


Zmiňovaná Komerční banka nabízí aktuálně k některým hypotečním produktům až 800 000 Kč na cokoli.

Zdroje:
Inzerce