Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Hrubky a Alláh s malým 'A'. Proč New York hodil výhrůžky do koše a nepanikařil

Hrubky a Alláh s malým 'A'. Proč New York hodil výhrůžky do koše a nepanikařil
Losangeleské školy zůstaly uzavřené, školní autobusy ani nevyjely | zdroj: Profimedia

Výhrůžný e-mail o chystaných útocích na školy přišel v úterý ráno na školní úřady v amerických městech Los Angeles a New York. Až na pár detailů byl téměř totožný. Zatímco v Los Angeles vyvolal paniku a více než 640 tisíc dětí muselo zůstat doma, v New Yorku se jím nijak výrazněji nezabývali. "Překvapivě" se ukázalo, že šlo o planý poplach…

Bude každý planý poplach a výhrůžka vtipálka nebo studentíka, který se chce vyhnout testu, hnát do služby stovky policistů a agentů FBI? Reakce obou velkoměst vyvolala diskusi o tom, kterou cestou se vydat.

I když se celý text kratší zprávy na veřejnost nedostal, jedno je téměř jisté – žádný extremista za jejím rozesláním nestál. Zaprvé – proč přes útokem předem varovat?

A hlavně za druhé: amatérský styl, jakým byl mail napsán a jeho krajně nepravděpodobný obsah, na první pohled evokoval amatérskou poplašnou zprávu. Podle IP adresy sice pocházel z Německa, ale s tím si už dnes umí poradit leckterý chytřejší student.

Hrubky a scénář vykradený ze seriálu

V Los Angeles mělo do škol údajně naběhnout "32 džihádistických přátel" připravených k útoku pomocí bomb, nervového plynu a samopalů. Dopis pro newyorské úřady vypadal podobně, jen autor vzhledem k většímu počtu škol přizpůsobil i počet "věrných džihádistických přátel" – tam mělo prý vraždit dokonce 138 lidí.

Autor se podepsal mužským arabským jménem a tvrdil o sobě, že byl jako muslim na střední škole v Los Angeles šikanovaný a chce se za to pomstít.

Text se snažil okořenit občasnými islámskými provoláními a velebení Alláha. Na druhou stranu zapomněl vložit aspoň jednu citaci z Koránu, to je zásadní chyba… A nebyla jediná.

I podle toho v New Yorku usoudili, že není potřeba plašit, protože takový text by radikál napsal stěží. Ve jméně Alláh totiž "mstící se muslim" navíc udělal hrubku, psal ho s malým A! A to by neudělal ani propadlík z angličtiny.

"Oddaný muslim nebo muslimský extremista by si na psaní Alláha dal větší pozor," řekl deníku The New York Times Brad Sherman, člen americké Sněmovny reprezentantů za jeden z losangeleských okrsků.

Ba co víc, plán útoku nápadně připomínal nedávnou epizodu seriálu Ve jménu vlasti.

Ohrozit děti, nebo vyvolat zbytečnou paniku?

Která z reakcí měst byla správná? Los Angeles si stojí za tím, že úředníci udělali správně. Po nedávné střelbě v San Bernardinu, které je jen hodinu autem daleko, se báli, aby se nestalo něco podobného.

"Jako vrchní komisař nebudu hazardovat s životy studentů," vysvětlil možná přehnanou reakci losangeleský superintendant Ramon Cortines.

Jeho slova jen potvrzují, jaký tlak je v souvislosti s teroristickým napětím na úřady, které musí z minuty na minutu rozhodovat o tom, zda si mohou dovolit ohrozit něčí životy, nebo raději čelit kritice, že vyvolávají zbytečnou paniku. A že utrácejí nemalé peníze, které zásah stojí.

Rozhodnutí záleží hlavně na zkušenostech úředníků a policistů. A přece jen newyorští policisté a úředníci jsou o něco otrkanější, podobným planým a nedůvěryhodným výhrůžkám čelí častěji. Mohou si tak dovolit zachovat klidnou hlavu, vše pořádně probrat a zbytečně nevyvolávat paniku.

"Buďme ve střehu, ale nepřehánějme to za každou cenu, protože to může vyvolat vlnu napodobování," řekl listu The Washington Post newyorský policejní komisař William J. Bratton.

Jeho losangeleský kolega Charlie Beck ale kritiku odmítá s tím, že úředníci s informací naložili tak, jak měli. "Takové věci bereme vážně. Každý z nás dělá těžká rozhodnutí a každý z nás má na paměti to nejdůležitější: bezpečnost našich dětí," vysvětluje, proč policisté a bezpečnostní orgány prohledávaly na devět stovek areálů.

Obhajoba ale moc neuspěla ani v Bílém domě, který také naznačil, že byla reakce poněkud přehnaná, což je přesně to, co teroristé chtějí. Los Angeles se tak zachovalo přesně podle jejich přání – zaselo do mysli obyvatel ještě větší strach o vlastní bezpečí.

Zdroje: