Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Hrdinný Klaus. Vzepřel se kontrole, tleská mu i Havlův Špaček

Hrdinný Klaus. Vzepřel se kontrole, tleská mu i Havlův Špaček
zdroj: Mediafax

Českému prezidentovi se dostává z mnoha míst pochvaly za to, že odmítl projít bezpečnostním rámem před vstupem do australského parlamentu a raději zručil domluvené televizní interview.

Expert na etiketu Ladislav Špaček, někdejší spolupracovník Václava Havla, potvrzuje, že se Václav Klaus z hlediska diplomatického protokolu zachoval zcela správně. Prohlížet hlavy států je zcela nemístné.

Důstojnost sobě i své funkci zachoval český prezident Václav Klaus, když odmítl projít bezpečnostním rámem při vstupu do australského parlamentu v Cannbeře, kde měl poskytnout australské televizi ABC rozhovor. Člen ochranky odmítl udělat v případě české hlavy státu výjimku s poukazem, že se této kontrole podrobují všichni příchozí. V reakci na to Klaus odešel.

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček vidí pokládá prezidentův postup za správný a logický. „Je naprosto nemístné prohlížet hlavy států, je to nedůstojné. Vůbec se nedivím, že se Klaus otočil a šel pryč. Nebude se tam s nějakým technikem dohadovat, jestli je terorista," uvedl Špaček pro iHNed.cz.

Australané nemají tušení, jak významný člověk přijel

O vinících tohoto nedorozumění má jasno. „Jsou to Australané, oni nemají tušení, jak významný člověk přijel. Tím méně technik. Je to člověk, který má svůj úkol a nepřemýšlí nad ničím jiným," dodal Špaček s tím, že došlo i ke špatné komunikaci a technik nedostal potřebné pokyny. Vždyť prezident Klaus navštívil již mnoho parlamentů a senátů a nikde rámem procházet nemusel.

Celý článek na ParlamentniListy.cz