Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Herec Martin Stropnický ví, kdo má být českým prezidentem

Herec Martin Stropnický ví, kdo má být českým prezidentem
zdroj: Profimedia

Mezi českými občany se prezidentský úřad těší nemalé úctě, ale lidé na nejvyššího představitele státu zároveň kladou nemalé nároky. Prezident má být spravedlivý, zkulturňovat politiku, bojovat proti korupci, zastupovat české zájmy v zahraničí a musí mít rád pivo. Nad tím, co všechno od českého prezidenta očekáváme, se zamýšlí herec a někdejší diplomat Martin Stropnický.

Pokud se nic nepokazí, čeští občané si v příštím roce poprvé sami zvolí svého prezidenta. O velkém zájmu, kterému se tato státní funkce těší, svědčí i fakt, že se již teď rozbíhají předvolební kampaně. Ale jaký by měl být český prezident? Tuto otázku si klade herec a někdejší diplomat Martin Stropnický, který projevil zájem vstoupit do horní parlamentní komory. Jeho notně ironický komentář k vlastnostem příštího českého prezidenta přináší dnešní MF Dnes.

Nadstranický, bohatý a prakticky všemocný spravedlivý prezident

„Bezúhonný, samozřejmě. Nemusí být zrovna disident, to už by bylo moc, ale aparátčík či normalizační kariérista nemá na Hradě co pohledávat. Chlapík, který se zjeví, a nikdo neví odkud, také nemá šanci. Musí to být prostě jeden z nás. Víte co? Nejlépe jeden z nás, mající za sebou zkušenost z působení ve vrcholné funkci. Ano, třeba i vládní. Někdo, kdo tak nějak vládnul a přitom se neušpinil. Takový jeden z nás, ale lepší. Lepší, ale ne zas moc,“ píše Stropnický.