Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Heil hipster! Nová hipsterská vlna se baví neonacismem

Heil hipster! Nová hipsterská vlna se baví neonacismem
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Holohlavého nácka poznáte na první pohled. Ale co takový dvacátník s patkou, plnovousem, v converskách a příliš těsných riflích? Člověk by si řekl, že je to klasický hipster. Ovšem hipsterská móda se naprosto nenápadně rozšířila do dalších subkultur. A tak třeba v Německu vznikla zvláštní odrůda – naci hipster. 

Navzdory tomu, že se v Německu neonacistům zrovna nedaří a mnohé naznačuje tomu, že se ústavnímu soudu přes veškeré komplikace podaří zakázat Nacionalistickou demokratickou stranu (pohrobka nacistické NSDAP), tam pořád existuje skupina lidí, která se snaží tuto ideologii udržovat při životě. A nyní své řady rozšířila o hipsterského hybrida. 

Typický nacionalisticky orientovaný hipster, tedy nipster, je dvacátník, který se kromě trendy vzhledu vyznačuje nadměrným užíváním všech nástrojů sociální komunikace a moderním životním stylem.

Tim, který provozuje první internetovou nazi veganskou show a nepřeje si vystupovat pod svým skutečným jménem, tvrdí, že "levice nemá výsadní právo na veganství a hromadná produkce masa je neslučitelná s našimi nacionálními a socialistickými postoji".

Adolf Hitler by jeho slova jakožto vegetarián kvitoval, těžko si ale představit, že by sdílel nadšení pro rapovou hudbu jako Andy Knape, který vede Mladé demokraty - mládežnickou frakci Nacionalistické demokratické strany.

Knape nevidí důvod, proč se "odstřihávat od (hipsterské) kultury". Rap a hip-hop vnímá jako "jednu z možností, jak dál šířit své poselství" a za jeden ze svých největších úspěchů považuje nisperskou variaci na populární internetovou senzaci Harlem Shake.

Multikulturní nacionalismus

Hudba s černošskými kořeny se uchytila i na německé nipster scéně, kde za poslední roky vznikly desítky extrémistických hudebních uskupení, ve kterých mladí rapují o cnosti svého germánského původu.

Doktorka Cynthia Miller-Idrissová z univerzity ve Washingtonu potom konstatuje, že generace odkojené sociálními médii mohou fandit barbadoské Rihanně a zároveň pomlouvat černošské přistěhovalce. Připomíná, že "sociální média mladým umožňují v různých případech různě vyjadřovat svoji identitu" a dodává: "Styl nemusí nezbytně korespondovat s identitou, můžete se oblékat libovolně a přitom stále patřit mezi neonacisty".    

Skutečnost, že nipsterský trend představuje pro německou a potažmo evropskou demokracii reálnou hrozbu, je však nasnadě. Nechvalně známý Patrick Schröder aka Nazi-hipster, častý účinkující v jediné německé, neonacistické internetové televizi FSN.tv, s povzdechem konstatuje, že "je rozdíl mezi tím poslouchat hudbu na Youtube a skutečně něco udělat".

Sedíc v bavorské restauraci stylizované podle odkazu levicově orientovaného Ernsta Hemingwaye si stěžuje na snahu německých spoluobčanů překazit mu "nejextrémnější naci koncert v širokém okolí", který má neonacistické kapely dostat do hlavního proudu.

(naci) hipsterská absurdita

Pro neonacistické harcovníky v kanadách a bomberech jsou potom nemilitaristicky vyhlížející nipsteři zženštilým multikulturním trendem, který dezertuje od neposkvrněné nacionálně-socialistické ideologie.

Pravicový populismus s antiimigrační nenávistnou rétorikou dnes v Evropě razí v nedávných volbách do Evropského parlamentu relativně úspěšné politické strany jako britský UKIP nebo francouzská Národní fronta, a ty mají k nipsterům daleko.

Pár tisíc kilometrů na západ v brooklynské čtvrti Williamsburg, kterou hipsteři milují, se promenádují menší skupinky mládenců v upnutých džínách dekorovaných svastikami a nechvalně proslulým '88', což je "tajná" šifra pro 'Heil Hitler'.

Místní to považují za divnou módu - maximálně možná tak mladické poblouznění, samotní jmenovaní potom čekají, až bude svastika nudná a na řadu přijde další trend. A jejich německý kolega Schröder dál sedí v bavorské hospodě, usrkává pivo a na velké obrazovce sleduje svůj oblíbený Bayern Mnichov sestavený z velké části z hráčů, kteří nejsou Němci. S vědomím rasové "nečistoty" jeho týmu konstatuje, že "není na co jiného se dívat", a člověk si tak říká, zda u něj ono '88 – HH' není nakonec spíše zkratkou pro hipstersky ironické "HaHa".

Zdroje:
Vlastní, gawker.com, Rolling Stone