Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Když vás vykradou…

Komentář: Když vás vykradou…
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Říká se, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Ovšem když vás vystěhují bez vašeho vědomí zloději, tak je to úplně jiná liga. Vrátíte se domů, nejdřív si všimnete chybějící televize, pak rozcapených šuplíků. Na zlomek vteřiny vás možná napadne, jestli si to všechno nemohl někdo půjčit, nebo zda se vám to celé nezdá. A pak vám to dojde. Někdo vás vykradl. Klidně panikařte, máte na to právo. 

Plačte a nadávejte, vůbec se neostýchejte. Uchopte příležitost za pačesy. Ruku na srdce, jak často máte možnost pořádně si zahysterčit, aniž byste si připadali divně nebo se dočkali výčitek okolí? Dokonce naopak, tentokrát vás v tom budou ostatní povzbuzovat. Vaše reakce je přece adekvátní. Opřete se do toho a pořádně se vyndejte.

První pravidlo, jak zvládnout vloupání, je tedy dostat to ze sebe. Důležité ovšem je, včas informovat o situaci někoho, kdo vám pomůže s řešením praktických věcí, zatímco vy budete zuřivě spílat zlodějům a mlátit pěstmi do zdi.

křik, pláč Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Až se trochu vyčerpáte pláčem a odbydete si oficiality se strážci pořádku, zkontrolujte, zda máte dost velkou zásobu cigaret (pokud kouříte), alkoholu (pokud pijete) či jakýchkoli dalších státem tolerovaných drog. Případně si udělejte pohodlí na dlouhou meditaci. Druhé pravidlo totiž zní: Když už pohroma, tak z ní musíte vytřískat co nejvíc.

Po pár skleničkách vám dojde, že vlastně o nic nejde. Aspoň tedy co se týká hmotných věcí. A v tom vás alkohol výjimečně neklame. Ukradeného počítače, televize nebo tabletu je samozřejmě škoda. Věci jsou ale nahraditelné, a ač to bude znít paradoxně, není lepší chvíle, kdy si to připomenout, než když zíráte na vybílený byt.

Když včas požádáte o pomoc blízké nebo kamarády, dojde vám, že nejdůležitější jsou vztahy, společné vzpomínky a zážitky, které vám nikdo ukrást nemůže. Třetí pravidlo tedy zní, spolehněte se na okolí a nelitujte se příliš dlouho. 

Čeká vás totiž hodně práce. Před sebou máte ještě relativně dlouhý proces, jak se vyrovnat s porušením soukromí a intimity vašeho suverénního území. Když totiž osekáte hmotný balast, tak je to v podstatě jediný skutečný problém. S blízkými lidmi ale zvládnete i tohle. Kamarádi a rodina vám dodají pocit, že někam patříte. A domov je přece tam, kde je vaše srdce. 

útěcha Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní