Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Heger blíže k zárukám: Kdo nepřidá lékařům, toho odvolám

Heger blíže k zárukám: Kdo nepřidá lékařům, toho odvolám
zdroj: Mediafax

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce vyhovět protestům lékařů a přidat do resortu dvě miliardy, které by měly jít primárně na platy lékařů. Odborářům se nelíbí, že to nijak negarantuje, rádi by tarifní tabulku.

Tu jim ale ministr nenavrhne. "Uděláme lékařům tarifní tabulku a pak přijdou policisté a budou chtít svou. A pak úředníci. To nelze," řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce. Aby šly peníze do platů lékařů chce ale garantovat jinak. V rozhovoru pro MF Dnes naznačil, že by ředitele nemocnic, kteří nevynaloží prostředky na platy lékařů, mohl jednoduše odvolat nebo jim "zatrhnout" odměny.

"Vydali jsme příkaz ředitelům, aby ty peníze šly do mezd," řekl deníku. "Ředitelé to jistě udělají, protože je to snadno kontrolovatelné. Poslechnout sice nemusí, ale ředitel je kdykoli odvolatelný a dostává z ministerstva odměny. Jsem připraven tyto nástroje použít."

I z tohoto důvodu si Heger myslí, že peníze půjdou do platů stoprocentně. Odborářům se nově nelíbí, že by peníze jimi vyprotestované šly i na platy zdravotních sester, z tohoto aspektu ale ministr ustoupit nechce.

Celý článek na parlamentnilisty.cz