Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Hamas odmítl podepsat smírčí dohodu s Fatahem

Hamas odmítl podepsat smírčí dohodu s Fatahem
zdroj: tisková zpráva

Palestinská radikální skupina Hamas a dalších sedm palestinských stran, jejichž vedení sídlí v Damašku, se ve čtvrtek odmítly podepsat pod smírčí dohodu se stranou Fatah, vládnoucí západnímu břehu Jordánu.

 Dohoda, jejíž text vyjednal Egypt, má smířit palestinské frakce, umožnit vytvoření společné vlády a uspořádat volby. Vedení Fatahu už dohodu podepsalo tento týden. 

Hamas, který vládne pásmu Gazy, a jeho spojenci si přejí, aby dohoda zahrnovala také právo Palestinců na boj proti izraelské okupaci. 

Rozkol panující mezi Palestinci od roku 2007, kdy si Hamas nad Fatahem vybojoval vládu v Gaze, komplikuje mírová jednání s Izraelem. Jsou sice nyní přerušena, ale USA usilují o jejich obnovu. Hrozí, že Hamas platnost jakýchkoli vyjednaných kroků neuzná. Izrael s Hamasem jednat odmítá, neboť ho považuje za teroristickou organizaci. 

Zástupce Fatahu Muhammad Dahlan řekl, že odmítnutí Hamasu podepsat se pod dohodu utvrzuje rozkol. Fatah se prý teď začne zabývat možným řešením situace a mohl by prý volby vypsat jednostranně. Dahlan také řekl, že Hamasu zjevně nejde o hájení zájmů Palestinců a vydobytí palestinské státnosti. "Jde jim výhradně o to udržet si moc," prohlásil. 

Egyptem vyjednaná smírčí dohoda počítá s tím, že se parlamentní a prezidentské volby budou konat 28. června. Hamas měl podle ní umožnit návrat 3000 zástupců Fatahu do pásma Gazy a měla být vytvořena společná policie pro Gazu i západní břeh.

Text se ale nezmiňuje o základní příčině rozkolu. Je jí mezinárodní požadavek, aby se všechny palestinské frakce vzdaly násilí a aby uznaly Izraeli právo na existenci.