Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Haló noviny: ČT je vřed. Tak proč nás necituje?

Haló noviny: ČT je vřed. Tak proč nás necituje?
zdroj: tisková zpráva

Komunistické Haló noviny požadují, aby si Česká televize zvala jejich redaktory do vysílání. Argumentují tím, že vyhledávač Google uděluje Haló novinám vysokou důležitost.

Haló noviny se chlubí tím, že internetový vyhledávač Google uděluje jejich webu tzv. „PageRank“ úrovně 6. Prý jde v Česku o neobvykle vysokou hodnotu. Proto Haló noviny požadují, aby je Česká televize zařadila do přehledů tisku a zvala si do vysílání jejich komentátory.

Komentář Milana Rokytky s tímto požadavkem vyšel v Haló novinách 15 ledna.

Přečtěte si: Haló noviny: Česká televize nás má za bulvár

Text má pravdu v tom, že Google skutečně hodnotí web Haló novin PageRankem 6. PageRank je matematický vzorec, podle něhož Google posuzuje důležitost internetových stránek. Když na stránku vede hodně odkazů odjinud, její PageRank se zvyšuje. Problém je ale v tom, jaké stránky na komunistický deník odkazují. Na web Haló novin totiž vedou odkazy především z dalších komunistických stránek. Anebo z webů, které si z komunistů otevřeně utahují.

Odkazy od kolegů

Jan Tichý ze společnosti H1.cz, která se zabývá poradenstvím v oblasti internetové reklamy, říká, že Haló noviny „získávají odkazovou sílu hlavně ze stránek KSČM a všech jejich možných místních oblastních buňek, což je hodně silná podpora, kterou ostatní média nemají, a z webů, které na ně odkazují jako na odstrašující příklad nebo z recese.“

Odkud vedou odkazy na Haló noviny lze zjistit zadáním příkazu „link:www.halonoviny.cz“ do vyhledávání Googlu. Valná většina odkazů skutečně přichází z webů komunistické strany. Tisková mluvčí KSČM Věra Karasová popírá, že by mezi stranou a Haló novinami existovala smlouva, jež by stanovovala, aby komunisté na svých stránkách na spřízněný deník odkazovali: „Ne, taková smlouva není. Je to dobrovolná spolupráce, my odkazujeme na zdroje informací pro naše voliče, na zdroj informací o činnosti komunistické strany.“

Prohlédněte si: Odkud vedou internetové odkazy na Haló noviny zjistíte ZDE

Poněkud jinou informaci serveru ParlamentniListy.cz poskytl předseda představenstva společnosti Futura (vydává Haló noviny) Milan Špás. „Komunistická strana je naším hlavním akcionářem, proto máme její propagaci v našem referátu. Jsme regulérní akciová společnost, která má smlouvy se všemi klienty. Nebudeme ale vyzrazovat naše obchodní vztahy,“ řekl serveru ParlamentniListy.cz Špás.

Důvěryhodnost? Ne, jen matematika

Podle Haló novin je PageRank odrazem toho, jak moc je stránka pro uživatele důvěryhodná. S tím však nesouhlasí Jan Tichý ze společnosti H1.cz, která se zabývá poradenstvím v oblasti internetové reklamy: „PageRank je jen a pouze vyjádření toho, kolik webů na jejich stránky odkazuje. Nic to neříká o důvěryhodnosti, je to jen matematika.“

Milan Rokytka argumentuje v textu Haló novin tím, že komunistické noviny mají vyšší PageRank než lidovky.cz (4) a „dotahují se“ na iDnes.cz (7). Přesto je Česká televize nezařazuje do přehledů denního tisku a ani si nezve do vysílání jejich komentátory.

Patří straně. Proto je necitujeme

My jsme nikdy netvrdili, že důvodem, proč nezařazujeme Haló noviny do přehledu tisku je to, že nejsou důvěryhodné. Tato argumentace je lichá,“ řekl serveru ParlamentniListy.cz tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha. „My dáváme prostor nezávislým novinám. A Haló noviny jsou stranické. Pokud bysme zařadili do přehledu tisku Haló noviny, museli bychom tam potom dát I stranické noviny ODS, ČSSD a dalších stran,“ říká Šticha.

Jan Tichý z H1.cz říká, že odkazy, jenž vedou na sránky Haló novin, o jejich kvalitě nijak nevypovídají: „Kdyby o sobě chtěl někdo tvrdit, že vysoký PageRank svědčí o jeho kvalitě, museli by ho skutečně citovat.“

Reklama od punkerů

Odkazy na Haló noviny přitom často vedou z webů, které si z deníku utahují – například z webu punkrockové kapely Medvěd 009 nebo z blogu Rudý D-Fens, kde na růžovém pozadí hraje internacionála a texty mají titulky jako "Virus H5N1 – Posel imperialismu".

Navíc PageRank 6 není v prostředí českých politických stran až takovou výjimkou. Má jej například centrální web komunistů www.kscm.cz, ale také stránky většiny parlamentních stran (ODS, KDU-ČSL a zelení). Stránky ČSSD a TOP 09 mají obě PageRank 5.

Jste vřed. Tak proč nás nezvete?

Komentátor Haló novin Milan Rokytka si sice stěžuje, že Česká televize nezve komentátory jeho listu do vysíání, ale svůj text uzavírá: „Česká televize tak jen potvrzuje názory mnohých mladých studentek a studentů žurnalistiky, že provozuje typickou žluťáckou novinařinu a je jakýmsi podebraným vředem na těle české společnosti.“

Tisková mluvčí KSČM Věra Karasová se stížností Haló novin souhlasí: "Do denních přehledů tisku nás nezařazuje ani Česká televize, ani Český rozhlas. Tvrdí, že Haló noviny nejsou nezávislé, ale považujeme to z jejich strany za alibismus. Copak si myslíte, že v ostatních denících není žádná stranickost?"

www.parlamentnilisty.cz