Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Šlouf za SPO: V parlamentu se postavíme po bok vítěze

Šlouf za SPO: V parlamentu se postavíme po bok vítěze
zdroj: tisková zpráva

Nově vzniklá strana, kterou vede někdejší premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman, pohltila mnoho známých tváří. Mimo jiné i lobbistu Miroslava Šloufa.

Nikdo sice přesně neví, jakou funkci ve Straně práv občanů Miroslav Šlouf zastává, jisté však je, že je velmi blízkým spolupracovníkem jejího lídra Miloše Zemana. Sám Šlouf se ke svému postu nevyjadřuje. "Napište tam, že jsem Zemanův přítel, " uvedl Šlouf pro úterní Lidové noviny.

V rozhovoru pro deník se Šlouf vyjadřuje zejména k sérii inzerátů, které si ČSSD zaplatila v Ústeckém kraji, aby SPO poškodila. Právě v tomto kraji vede kandidátku strany Miloš Zeman proti předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Podle Šloufa však inzeráty mohou mít na voliče opačný vliv, než zamýšleli sociální demokraté. "Protože se psalo o těch útocích, stejně jako nám pomohly ty falešné domény a stránky provázející vznik SPO, zemanovců, a naše strana vešla ve známost," uvedl Šlouf v Lidových novinách.

Dodal, že strana SPO má silné osobnosti, stejně jako se někdejší republikánská strana ve Francii prezentovala jako gaullisti, tak SPO jsou podle něho zemanovci. De Gaullovu stranu však podle něj SPO nekopíruje.

Šlouf: S ČSSD radši než s ODS

Co se týče případného vstupu SPO do parlamentu, má Šlouf coby zástupce této nové strany jasno. "Pokud budeme v parlamentu, budeme podporovat vítěze," uvedl Šlouf s tím, že podpora vítěze je podmíněná tím, že ten musí  prosazovat většinový volební systém.

Šlouf dále uvedl, že spolupráci s ODS si dokáže představit hůře než se sociálními demokraty. Za stěžejní rozpor s programem občanských demokratů považuje rovnou daň, kterou si "neumí představit". Co se týče sociálních demokratů, ty by zřejmě SPO podporovala ráda, ovšem ne pokud by si strana zachovala současné vedení.

www.parlamentnilisty.cz