Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Hájkův protiútok: Mynář o amnestii vykládá lži, co slyšel na záchodě!

Hájkův protiútok: Mynář o amnestii vykládá lži, co slyšel na záchodě!
zdroj: Mediafax

Kancléř prezidenta Zemana Vojtěch Mynář prý po měsíčním bádání objevil, jak to je s amnestií bývalého prezidenta Václava Klause. Novinám prozradil, že rozhodnutí mu napsala trojice jeho spolupracovníků. Jeden ze jmenovaných, Klausův vicekancléř Petr Hájek, se proti tomu ozval a obvinil Mynáře, že „lže, jak když Rudé právo tiskne“.

„Praví otcové amnestie jsou pan Jakl, pan Hájek a pan Hasenkopf, což je právník u nás na Hradě,“ prozradil v rozhovoru pro Právo kancléř Mynář, poté co přiznal, že v hradních archivech sám pátral po vzniku Klausovy amnestie.

„Je to absurdní smyšlenka typu "jedna paní povídala,“ uvedl Hájek v rozhovoru pro server Protiproud. Mynář podle něj jen musí předstírat, že splnil slib, který dal, byť ho ve skutečnosti nikdy splnit nemohl. „To ale může říkat jenom těm, kteří si představují, že příprava amnestie je nějaký standardní daný proces,“ dodává někdejší hradní vicekancléř. Ve skutečnosti je to však podle něj něco úplně jiného - prezident se prostě rozhodne a udělí amnestii.

Hasenkopf v debatách nefiguroval

Jediné, co prý prezident může dělat se svým okolím, je porada o některých aspektech amnestijního rozhodnutí. To prý Klaus udělal s nejužším kroužkem svých poradců - Hájkem, kancléřem Jiřím Weiglem a šéfem politického odboru Ladislavem Jaklem.

Třetí jmenovaný, hradní právník Pavel Hasenkopf, podle Hájka v debatách vůbec nefiguroval. „Mohu autoritativně prohlásit, že pana Hasenkopfa ani pan prezident několik let ani neviděl, nemluvil s ním, nepotkal ho,“ říká bývalý vicekancléř. Z toho je prý vidět, jaké bláboly kancléř Mynář šíří. „Musel se to dozvědět někde na záchodě,“ hodnotí úroveň jeho informací.

Mynář navíc prohlásil, že Klaus chtěl své spolupracovníky gentlemansky krýt, proto všechny dotazy po autorech amnestie odrážel. „Před čím? Před kým? Před hysterickými reakcemi médií, která chtěla amnestii použít k jeho očernění na závěr funkčního období? To nedává smysl ani v první signální soustavě,“ reaguje nevěřícně Hájek.

Na slova současného kancléře, že k názoru dospěl tak, že si pospojoval různé nitky“ Hájek vrtí hlavou. „Zaslechl nějaké drby na hradních chodbách či toaletách. Lže, jako když Rudé právo tiskne. Lituji prezidenta Zemana, že má takové v uvozovkách zpravodajce,“ uzavřel někdejší prezidentův spolupracovník.

Zdroje: