Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Guvernér Tůma do Bruselu neodchází. Zájem o něj však je

Guvernér Tůma do Bruselu neodchází. Zájem o něj však je
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Odcházející guvernér ČNB Tůma popřel v tiskovém prohlášení informace deníku E15, že se bude ucházet o předsednickou funkci v Evropském výboru pro systémová rizika.

Na odtajnění nejbližší budoucnosti končícího guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy to vypadalo z článku deníku E15. Podle něj se bude ucházet o předsednickou funkci v Evropském výboru pro systémová rizika, na jehož vzniku se loni dohodla Evropská unie. Deníku E15 to potvrdily dva nezávislé zdroje v Praze a Bruselu. „Zdeněk Tůma chtěl zůstat v oboru, v Bruselu jeho přání uvítali," sdělil deníku zahraniční pramen.

Evropský výbor pro systémová rizika (ESRB - European Systemic Risk Board) je jednou z odpovědí sedmadvacítky na finanční a hospodářskou krizi. O ustavení nového makroekonomického dohledu bude Evropský parlament hlasovat příští týden. Zdeněk Tůma splňuje podmínku, že se předsedou ESRB nesmí stát guvernér jedné z centrálních bank Unie. Tůma totiž letos v dubnu oznámil, že chce z guvernérské pozice odstoupit. Přestože měl jeho pracovní úvazek skončit až v únoru 2011, funkci opustí již na konci tohoto měsíce.

Celý článek na ParlamentniListy.cz