Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Füle je spokojený, na komunistickou minulost se ho v EP neptali

Füle je spokojený, na komunistickou minulost se ho v EP neptali
zdroj: tisková zpráva

Český kandidát na eurokomisaře pro rozšíření EU Štefan Füle je se svým úterním vystoupením v Evropském parlamentu spokojený. Füle je rád, že se ho - až na jedinou výjimku - neptali na jeho komunistickou minulost.

Füleho údajně nepřekvapila ani jedna otázka a sám prý nečekal, že se jej europoslanci nebudou více ptát na jeho členství v komunistické straně před rokem 1989.

Otázka na členství v KSČ padla jen jedna, od nizozemského krajně pravicového poslance Barryho Madlenera, který jej vyzval k omluvě. "Slovy, kterými jsem to vyjádřil, jsem takovou omluvu udělal. Už jsem dříve hovořil ve frakci ECR, kde jsem byl specifičtější a zmínil jsem způsob, jak jsem se k této věci postavil v České republice," uvedl Füle, který se v Česku za svoji minulost několikrát omluvil v médiích.

Takřka tříhodinovou debatu, po níž se podle svých slov cítil unavený, si ale Füle pochvaloval. "Můj dojem je dobrý, protože to byla otevřená, ale také férová debata a radost mi udělaly pozitivní ohlasy. Ať už bezprostředně během slyšení, či po jeho ukončení. Nepřekvapila mě žádná otázka," řekl.

V pondělí prý sledoval přímý přenos slyšení s unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou, s níž bude v příštích letech nejspíš velmi úzce spolupracovat.

Britka Ashtonová však zákonodárce příliš nenadchla a podle mnohých z nich byl Füle lepší než ona. Český kandidát ale Britku omlouval, že je v jiném postavení než on a dopad jejích slov je daleko větší. Nemůže si tak prý dovolit vyjadřovat se příliš konkrétně.

"Slyšení není to místo, kde se snažíte některé země dostat do situace, aby protestovaly, nebo se začaly ptát co jste myslel tím či oním," dodal Füle. Ashtonová má podle něj navíc rozdílný styl. "Přiznám se, že jsem se chtěl bavit s poslanci a chtěl jsem znát jejich názory na své vize. Je fér, abychom si uvědomili, že baronka (Ashtonová) je v jiné situaci," doplnil.

Zdroje: