Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Nejsme komise pravdy, odmítá kritiku Žáček

Nejsme komise pravdy, odmítá kritiku Žáček
zdroj: tisková zpráva

Šéf ústavu zkoumajícího komunistickou minulost (Ústav pro studium totalitních režimů) Pavel Žáček odmítá kritiku práce instituce. Ve vedení chce zůstat a obhájit svou pozici.

Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavel Žáček hodlá svou funkci po dvou letech od vzniku pracoviště obhajovat, pokud bude vypsáno výběrové řízení. "Zcela jistě. Beru to jako obhájení naší dvouleté práce," řekl Žáček v pořadu Fakta Barbory Tachecí televize Prima.

Odmítl pochybení a kritiku, která se opakovaně snáší na práci ústavu, jejíž těžiště práce leží ve zkoumání a otevírání diskuse o komunistické minulosti.

Naposledy to byla aféra s výtvarníkem Joskou Skalníkem, která vyústila v petici za odstoupení Žáčka. Tu podepsal i první polistopadový prezident Václav Havel.

"Nejsme komise pravdy. Máme k dispozici pouze materiály Státní bezpečnosti," nesouhlasí Žáček s kritikou ohledně důvěryhodnosti pramenů, jež vytvořili příslušníci represivních složek komunistického aparátu.

Dokumenty StB musíme zveřejňovat

Podle Žáčka to jsou jediné možné prameny, které má ústav k dispozici. Používá je i Národní bezpečnostní ústav nebo policie. "My tyto věci musíme zveřejňovat," popsal smysl zveřejňování dokumentů Státní bezpečnosti.

Skalník byl uveden jako spolupracovník komunistické tajné bezpečnosti, jenž infomoval řídící pracovníky o zakládání Občanského fóra v listopadu 1989. V publikaci mapující zakládání OF nedostal prostor k vyjádření, nelíbilo se kritikům práce Žáčkova ústavu.

"Nejsme v roce 1990, ale v roce 2010. Ta informace je 20 let známa," odmítl výtky Žáček, jenž byl v roce 1989 jedním ze studentských vůdců.

                                                                                                                             www.parlamentnilisty.cz