Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Francie navrhla jako velvyslance ve Vatikánu gaye. Čeká se odmítnutí

Francie navrhla jako velvyslance ve Vatikánu gaye. Čeká se odmítnutí
Kandidát na francouzského velvyslance ve Vatikánu Laurent Stéfanini | zdroj: Profimedia

Francouzský kandidát na funkci velvyslance ve Vatikánu Laurent Stéfanini už několik měsíců čeká na verdikt, zda bude moci funkci v katolickém státě vykonávat. Přestože Vatikán zpoždění nijak nekomentoval, předpokládá se zamítavé stanovisko kvůli jeho homosexuální orientaci.

Francie Stéfaniniho nominovala už lednu a od té doby se Vatikán nevyslovil, což podle britského deníku The Guardian zpravidla svědčí o chystaném odmítnutí. Podle listu Vatican Insider si kandidáta na velvyslance v únoru pozval pařížský arcibiskup Luigi Ventura. Neformálně ho požádal o to, aby odstoupil a své kandidatury na velvyslance ve Vatikánu se kvůli své homosexualitě vzdal.

Způsob, jakým o to byl požádán – tedy na soukromé a neformální schůzce, dokazuje podle zdroje Vatican Insideru, jak moc je situace pro Vatikán delikátní. Odmítnutí velvyslance kvůli tomu, že je gay, by totiž mohlo ublížit obrazu papeže Františka, který se k právům homosexuálů staví vstřícněji než jeho předchůdci.

Zkušený diplomat a současný šéf protokolu francouzské vlády Stéfanini však arcibiskupovi na žádost odpověděl, že není na něm, aby se nominace vzdal, musela by o tom rozhodnout francouzská vláda.

Ve většině případů jsou kandidáti na funkci velvyslance s Vatikánem před oficiální nominací předem diskutováni. Zda k tomu došlo i v případě Stéfaniniho, není jasné.

Zdroje:
The Guardian