Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Fotovoltaici děsí Kalouska. Bude to hodně drahé a vy jste to věděl

Fotovoltaici děsí Kalouska. Bude to hodně drahé a vy jste to věděl
zdroj: Mediafax

Vláda se musí podle ministra financí Miroslava Kalouska důkladně připravit na masivní útok zahraničních solárních investorů. Ve hře jsou totiž stovky miliard korun na možné mezinárodní arbitráže a tím pádem ohrožení ekonomiky Česka.

I proto vláda Kalouskovi minulý týden ve středu poměrně v tichosti schválila bez výběrového řízení experty, kteří by měli Česko v tomto ohledu zastupovat. Podle Asociace fotovoltaických elektráren to vzbuzuje podezření z korupce. Na toto riziko totiž asociace upozorňuje již půl roku, času na výběrové řízení tedy bylo víc než dost.

V kauze Diag Human jde Česku o deset miliard korun, nyní se však schyluje možná k ještě horšímu finančnímu průšvihu. Ten může nastat kvůli zahraničním solárním investorům. A ve hře jsou tentokrát stovky miliard korun. I když odhady škod se zatím velmi liší.

Důvodem je retroaktivní 26procentní daň na proud ze slunečních elektráren z let 2009 a 2010. Tu schválili poslanci vloni a platí od letošního ledna. Stát chce díky ní získat peníze na utlumení skokového zdražení elektřiny pro domácnosti i firmy kvůli nezvládnutému rozvoji fotovoltaických parků.

"Upozorňovali jsme na to, že tento krok skončí ve finále naprosto zápornou bilancí už vloni. Varovali jsme vládu, že v nejbližších 20 letech kvůli této "novince" může náš stát přijít o 260 miliard korun při různých mezinárodních, ale i možných domácích, soudních sporech a arbitrážích. To, co přinese úspora na daních, o které hovoří vláda a ministr financí, nikdy nepokryje možné škody právě z arbitráží," uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí České fotovoltaické asociace Jan Hlaváč.

Celý článek na ParlamentniListy.cz